Tudomány

Dokumentumok bizonyítják: az amerikai hírszerzés tudott a Szputnyik indulásáról

A Szputnyik-1 felbocsátása teljesen váratlanul érte az amerikaiak többségét. Néhány közelmúltban nyilvánosságra hozott hírszerzési dokumentum azonban azt bizonyítja, hogy felsőbb körökben tudtak a műholdról.

A CIA szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumai szerint a Szputnyik–1 felbocsátása messze nem volt akkora meglepetés, mint ahogy azt a korabeli amerikaiak többsége gondolta – számol be a Defense News. Bár a műhold 60 évvel ezelőtti indítása a lakosok többségét váratlanul érte, az új adatok alapján a hírszerzés résen volt.

Dwight D. Eisenhower amerikai elnök és köre pontosan tudta, hogy a szovjetek a Szputnyikon dolgoznak.

A műholdat 1957. október 4-én bocsátották fel, a szerkezet keringése során többször elhaladt az Egyesült Államok felett.

A dokumentumok szerint az amerikai hírszerzés és katonaság vezetői, valamint az Eisenhower-adminisztráció nem csupán a szovjet műhold felbocsátásának tervét ismerték, hanem azt is, hogy az űreszközt 1957 végén állítják majd pályára.

A Szputnyik indítása az űrkorszak kezdetét jelentette. A műhold komoly sikert hozott a Kremlnek: bebizonyította, hogy a Szovjetunió hatalmas katonai és technológiai potenciállal rendelkezik. Az amerikaiknak a Szputnyik-1 miatt rá kellett döbbennie, hogy a keleti rivális valóban nagy veszélyt jelent.

Úgy tűnik azonban, hogy a szerkezet egyáltalán nem okozott meglepetést felsőbb körökben. A műhold felbocsátása előtt a CIA két becslést is kiadott az eszköz feltételezett indítására. Egy 1955 decemberi jelentés szerint a Szputnyik 1958 előtt érkezhet; egy 1957 márciusi dokumentumban viszont már azt írták, hogy Moszkva az év vége előtt pályára állíthatja a műholdat.

Allen Dulles, a CIA akkori igazgatója egy korábbi, a védelmi miniszterhelyettesnek címzett levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy a lehető leggyorsabban el kell készíteni egy amerikai műholdat.

Dulles kihangsúlyozta, hogy a szovjet siker komoly hatással lehet a propagandára. Az igazgató 1955 januárjában úgy vélte, nem kétséges, hogy az első műholdat elindító nemzet óriási nemzetközi presztízsre és elismerésre fog szert tenni – mint utóbb kiderült, Dulles nem tévedett.

(Kiemelt kép: NASA/Asif A. Siddiqi)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik