Tudomány

Kihalt teknősfajt éleszthet fel a tudomány

A Yale Egyetem munkatársai által vezetett nemzetközi kutatócsapat azon dolgozik, hogy feltámassza a mára eltűnt floreanai teknőst (Chelonoidis elephantopus).

A faj egykor a Csendes-óceánon, Ecuadortól 900 kilométerre fekvő Floreana-szigeten volt őshonos. Nem sokkal azután, hogy Charles Darwin 1835-ben meglátogatta a szigetet, az óriásteknős kihalt. Az élőlények többségét húsuk vagy olajuk miatt pusztították el, a többi példánnyal pedig az inváziós állatok, például a patkányok és macskák végeztek.

A szakértők most a Galápagos-szigeteken élő óriásteknős segítségével próbálnák meg feltámasztani a kihalt élőlényt. A galápagosi faj felmenői közt ugyanis floreanai teknősöket is találni.

Mindezt a viktoriánus kori tengerészeknek köszönhetően tudjuk.

A 19. századi feljegyzések szerint a bálnavadászok és kalózok rengeteg befogott floreanai teknőst dobtak partra a Banks-öbölben, a Wolf-vulkán közelében, hogy könnyítsenek a rakományukon. Az idegen élőlények aztán elvegyültek az őshonos fajjal – a mai galápagosi óriásteknősök a vegyes csoport leszármazottai.

Adalgisa Caccone, a Yale Egyetem munkatársa és a csapat tagja úgy véli, az egészben az az ironikus, hogy az eltűnt állat ugyanazon ok miatt térhet vissza, mint ami vesztét eredményezte – a 200 évvel ezelőtti hajósok miatt.

Nature folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók azt írják, elég galápagosi óriásteknőst találtak ahhoz, hogy megkezdjék a szaporító programot. A projektre azt a 32 egyedet választották ki, melyek genetikailag a legközelebb állnak a floreanai fajhoz.

A példányok közt 2 annyira hasonlít a kihalt állatra, hogy a szakértők nem zárták ki, hogy az egyedek valójában fajtiszták – ez pedig azt jelenti, hogy a floreanai teknős nem is tűnt el teljesen.

A helyreállító program valószínűleg igen hosszú időt fog igénybe venni.

Természetesen könnyebb és gyorsabb pusztítani, mint visszaállítani

– mondta Caccone.

Amennyiben sikerülne visszatelepíteni az állatot a szigetre, az nem csak a biodiverzitásra, de a turizmusra is pozitív hatással lehet. Ha a kísérlet eredményes lesz, a csapat egy másik fajt, a Pinta-szigeti teknőst is megpróbálja feltámasztani.

(Kiemelt képünkön egy galápagosi óriásteknős látható. Kép: Wikipedia)

(IFLScience)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik