Tudomány

Még a pápa is hisz a globális felmelegedésben

Attól függetlenül, hogy Ferenc pápa korábbi kollégáihoz képest igencsak haladó szellemű, azért arra nem fogadtunk volna, hogy TED Talkot fog tartani. Arra meg főleg nem, hogy tudományos eredményeket és a technológiai haladást fogja említeni, pedig pontosan így történt.

Ferenc pápa a vancouveri The Future You, azaz a Jövőbeli te című TED-konferenciára mondott beszédet, erről azonban a résztvevők sem tudtak. A szervezők ugyanis szerették volna teljesen titokban tartani, hogy az egyházi vezető is megszólal az előadók között.

Ferenc pápa Kanadában a TED2017 – The Future You konferencián FOTÓ: RYAN LASH/TED

Végül idén áprilisban hullt le a lepel a projektről majdnem egy éves előkészület után.

Még a pápa is hisz a globális felmelegedésben

A pápa olyan dolgokat érintett a TED Talkban, amelyek elég szokatlanok lehetnek a katolikus egyház fejétől:

  • új bolygók felfedezéséről,
  • a globális felmelegedésről, illetve
  • a technológia- és pénzorientált világról is szót ejtett.

A beszéd üzenete viszont egyértelműen az, hogy összefogásra és egymásra figyelésre van szükség, főleg ebben a szétzilált, látszólag reményvesztett világban.

A TED egyébként egy nonprofit szervezet, amely ötletek és kreatív elképzelések terjesztése céljából jött létre. Ez legtöbbször rövid, tömör és hatásos beszédekben valósul meg.

A szervezet 1984 óta óriásira nőtte ki magát, szinte már minden országban szerveznek konferenciákat, és a szervezethez közvetlenül nem kötődő, de szellemiségben megegyező TEDx találkozókat is.

“Amikor először a Vatikánba mentem, nem sokan tudták, mi is az a TED” – mondta egy interjúban Bruno Giussani, a TED nemzetközi kurátora.

Nagyon sok mindent el kellett magyaráznom. Szerencsére a pápának rengeteg olyan segítője van, akik nyitottak, és ismerik a közösségi médiát. A Twitter, az Instagram és a streaming nem ismeretlen szavak a Vatikánban.

Bár a TED-szervezők általában szorosan együttműködnek az előadókkal, Ferenc pápa abszolút egyedül döntötte el, hogy mit szeretne mondani a közönségének.

Az első pápa, aki szembemegy a kreacionizmussal

Persze nem ez az első eset, hogy a pápa a tudományos közösséget is megszólította – eddig talán ő a leginkább haladó szellemű katolikus vezető a történelemben. Stephen Hawkinggal is értekezett, és meghívott egy csapat kutatót a Vatikánba, hogy előadásokat tartsanak

  • az ősrobbanásról,
  • a gravitációs hullámokról,
  • fekete lyukakról,
  • a téridő szingularitásról

és ehhez hasonló, korábban erősen elítélt tudományos eredményekről.

Vezetése alatt a katolikus egyház nyitni kezdett a tudományos világ felé, és elkezdte azt kommunikálni a híveknek, hogy a vallás és a tudomány meg is férhetnek egymás mellett. Ő maga is egyszer azt nyilatkozta, hogy Isten nem egy mágus varázspálcával a kezében, hanem nagyon is felelős például az ősrobbanásért, amiből az egész ismert világ kialakult.

Forrás: Michelangelo

 

Az ősrobbanáson kívül a pápa az evolúciót is elfogadja, ami szembe megy elődje, XVI. Benedek elképzelésével, ő ugyanis az intelligens tervezés híve volt – azaz azt vallotta, hogy az összetett biológiai szervezetek egy szándékos, intelligens tervezés, előre elgondolás eredményei, és nem csupán véletlenszerű és irányíthatatlan folyamatoké, mint például a természetes kiválasztódás.

Ferenc pápa ezzel a kreacionizmus ellen is állást foglalt, amire nem volt még példa a katolikus egyház történelmében, valószínűleg elég érthető okokból.

Kreacionizmus kontra teizmus

A kreacionisták szerint Isten teremtette a világot, a teista evolúció szerint Isten azt teremtette meg, amiből irányíthatatlan folyamatok útján létrejött az ember.

 

Egy új elmélet: a teista evolúció

A pápa szerint sem az ősrobbanás, sem az evolúció nem összeegyeztethetetlen Isten létezésével, hanem pontosan igazolja azt, hiszen kellett valami, ami ezeket a folyamatokat elindította. Ez az úgynevezett teista evolúció, ami nem vonja kétségbe a tudomány eredményeit, csak beleilleszti az isteni teremtő létezését, ami az elmélet szerint megmagyarázza, miért jött létre az ősrobbanás, és miből indult meg az evolúciós fejlődés.

Ferenc pápának egyébként vegyésztechnikusi végzettsége van – így nem is csoda, hogy többet ért a világ történéseiből, mint elődei, és hajlandó a tudományt és az egyházat együttműködőkként, és nem vetélytársakként kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik