Tudomány

A század végére közel 8 Celsius-fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet

Egy vezető brit globális befektetési vállalat, a Schroders felhívta ügyfelei figyelmét: ha a továbbiakban is a jelenlegi mennyiségben használjuk a kőolajat és a benzint, a század végére átlagosan közel 8 Celsius-fokkal fog nőni a globális átlaghőmérséklet.

A cég még július végén ismertette előrejelzéseit. A megközelítőleg 8 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés többszöröse a párizsi klímaegyezményben kitűzött célnak – a megállapodás értelmében az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest legfeljebb 2 Celsius-fokos melegedés elfogadható. A Schroders célja a jelentéssel az, hogy segítsék a befektetőket a döntéshozatalban és ismertessék velük a lehetséges jövőt. A vállalat elemzése 12 korábbi, különböző területeket érintő felmérést vett alapul.

Andrew Howard, a Schroders kutatója a Motherboardnak azt mondta, szervezetük a jelenlegi tevékenységi szintet hasonlította össze olyan forgatókönyvekkel, melyek eltérő kibocsátással, így 2, 4 illetve 6 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel számoltak. A vállalat szakértői a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatait használták.

A vizsgálat alapján ha a szén-dioxid-kibocsátás tervezett csökkentése meg is valósul, 2100-ra így is 2,8 Celsius-fokos növekedés várható – ez már eleve a párizsi megállapodás célja fölött van.

A technológia fejlődése azonban nem tud lépést tartani a kormányzati tervekkel, így amennyiben a jelenlegi ütemben folyik tovább a megújuló energiaforrások használatára való átállás, a hőmérséklet-emelkedés már 3,1 fokos lesz. Napjaink kormányzati és ipari gyakorlatai alapján ezen felül további 0,9 Celsius-fokos melegedés lehetséges.

Mivel a szakértők a globális felmelegedés egyik legfőbb okának a szén-dioxid-kibocsátást tekintik, a Schroders jelentésének középpontjában a fosszilis energiahordozók jelenlegi használati szintje áll.

A vállalat szerint amennyiben így folytatjuk tovább, 2100-ra akár 7,8 Celsius-fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a jelentés inkább a mai állapotok bemutatásáról szól, semmint a jövő ismertetéséről. Mivel a vizsgált területeket – például az olaj- és gázhasználatot – számtalan faktor határozza meg, valószínű, hogy az elkövetkező évtizedekben még változik a helyzet.

A Schroders arra is figyelmeztetett, hogy az irányelvhez képest további 6 Celsius-fokos melegedés 50 százalékos globális GDP-csökkenéssel járhat. Korábbi vizsgálatok már bemutatták, hogy a klímaváltozás a jövőben a gazdasági gondok mellett egyéb világméretű problémákat is okozhat, a század végére a Föld valóban pokoli hellyé válhat.

A cégnél úgy vélik, elemzésük azért fontos, mert a befektetéseknél ritkán számolnak az általuk vizsgálat tényezőkkel. A szakértők azt is kiemelték, hogy a jelenlegi trendek – például a megújuló energiaforrások egyre szélesebb használata – azt mutatják, a jövőben javulás várható a kibocsátásban.

(Motherboard)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik