Tudomány

Jelentős ókori temetőt fedeztek fel Egyiptomban

Egyiptomi régészek ókori nyughelyeket fedeztek fel Kairótól délre, al-Kamin al-Szahravinál. A több mint 2000 éves temetőből szarkofágok is előkerültek.

Ajman Asmavi, az egyiptomi Régiségek Minisztériumának munkatársa szerint a szakértők különböző formájú és méretű szarkofágokra, illetve agyagtöredékekre bukkantak. A három sír egyikében férfiak, nők és gyermekek csontjait is azonosították. A temető a XXVII. dinasztia időszaka és a hellenisztikus-római kor közt épült.

Ali al-Bakri, a misszió vezetője hozzátette, a nyomok arra utalnak, hogy a nyughelyek egy nagyobb település nekropoliszához tartoztak, nem pedig egy helyőrséghez, mint ahogy azt néhányan korábban gondolták.

A helyszínen a munkálatok tovább folytatódnak, így remélhetőleg a közeljövőben újabb részletek derülnek ki a területről.

Az egyik sírban négy szarkofágot fedeztek fel, ezekre mind emberi arcokat faragtak. Egy másik kriptában két szarkofágot és hat hantot találtak, melyek közül az egyiket egy gyermeknek alakították ki ki. A harmadik kripta feltárása egyelőre nem fejeződött be.

Korábban al-Kamin al-Szahravinál nem azonosítottak gyermekek temetésére utaló jeleket. A helyszínen már 2015-ben megkezdődtek az ásatások, az elmúlt két év során a környéken nagyjából 20 sírt tártak fel. Al-Bakri azt mondta, a közelmúltban azonosított nyughelyek szerkezetükben sokban különböznek az eddigiektől.

A temetőben talált agyagtöredékek alapján az új sírok Krisztus előtt 525 és a Krisztus utáni 4. század közt készültek. Ez arra utal, hogy a területet hosszú időn át használták temetőként. Asmavi úgy véli, a felfedezés azért jelentős, mert számtalan titkot elárul al-Kamin al-Szahraviról.

Májusban a térségben a régészek 17 múmiát, állatok maradványait, szarkofágokat, egy aranylemezt és két papirusztekercset is feltártak – azok a leletek sivatagi katakombákból kerültek elő.

(Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik