Tudomány

Tutanhamon feleségének elveszett sírjára bukkanhattak

Tutanhamon alighanem a történelem legismertebb fáraója. Az uralkodó időszámítás előtt 1342-1324 között ült Egyiptom trónján, uralkodása alatt házasodott össze féltestvérével, Anheszenamonnal. Tutanhamon fiatalon bekövetkezett halála után az özvegy királyné a fáraó utódjához, Ajhoz, azaz a későbbi Heperheperuré fáraóhoz ment feleségül.

Bár Anheszenamon fiatal koráról viszonylag sokat tudunk, a kutatók nem ismerik a királyné későbbi életének alakulását. Nem sokkal azután, hogy másodszorra is megházasodott, egyszerűen eltűnt a forrásokból. Régészek egy csoportja most úgy véli, talán megtalálták Anheszenamon sírját.

Záhi Havássz, kiemelkedő egyiptomi régész bízik benne, hogy sikerül feltárni a közelmúltban azonosított kamrát. A szakértő úgy véli, hogy az Aj sírjának közelében felfedezett nyughely Tutanhamon feleségéé lehetett.

A Királyok völgye az Egyiptom közepén, a Nílus nyugati partján fekvő híres temető – a területen az időszámítás előtti 16-11. század során számtalan fáraónak és előkelőnek alakítottak ki nyughelyet. Itt temették el Tutanhamont és Ajt is, éppen ezért nem lehetetlen, hogy Anheszenamon sírja is a közelben található.

Havássz egyelőre nem biztos benne, hogy a sír valóban a királynéhoz tartozik-e? Remélhetőleg az ásatások majd eldöntik a kérdést. A csapat eddig magát a nyughelyet nem fedezte fel, csupán négy olyan gödröt azonosítottak, melyekbe a sír építése előtt rituális tárgyakat helyeztek el.

Havássz szerint az ókori egyiptomiak általában 4-5 ilyen mélyedést hoztak létre, mielőtt nekiláttak volna a nyughely kialakításának. A szakértő hozzátette, a radar egy földalatti struktúrát is kimutatott, amely a kamra bejárata lehet. Havássz biztos benne, hogy sikerült egy sírra bukkanniuk – a kérdés csak az, hogy kiére.

Az ásatás megkezdéséig azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Minden csupán eshetőség, amíg nem tárjuk fel

– mondta a kutató.

Havássz feladata az ásatás során az lesz, hogy megállapítsa, valóban sikerült-e egy nyughelyre bukkanniuk, és ha igen, akkor tényleg Anheszenamonhoz tartozik-e a sír?

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik