Tudomány

Maga a pokol érkezik Magyarországra

Több mint száz éves rekordok dőlhetnek 40 fok feletti hőmérséklettel, a legrosszabb a kopár, száraz Alföldön lesz. A héten szó szerint megérezzük a Szahara leheletét, 100 éve nem érzékelt meleg jön.

Sokszor dilemmázunk azon, hogy nincs jó és rossz idő, hiszen ennek eldöntése teljesen szubjektív. A hét közepén, várhatóan csütörtökön viszont átlépjük azt a határt, ahol már vitán felül áll: borzalmas napok jönnek.

A perzselő, 40 fok körüli hőség komoly tehertétel az emberi szervezet számára, a szárazsággal párosulva egyszerre kínozza a természet minden teremtményét.

Száz éve nem volt ilyen

A legmelegebbet hétvégére várjuk, a meteorológusok várakozása szerint több mint 100 éves melegrekordok kerülhetnek múlt időbe:

  • Szombaton a várható maximum 35-40 fok, a rekordot Orosháza tartja, 1905-ben ezen a napon 40,0 fokot mértek.
  • Vasárnap a várható maximum 35-40 fok, a rekordot Orosháza tartja, 1905-ben ezen a napon 40,2 fokot mértek

– a részletekért kattintson a Kiderül.hu-ra.

A Szahara lehelete

A kánikulát egy egész Dél- és Közép-Európát uraló anticiklon okozza, egyenesen a Szaharából hozza fölénk a forróságot – mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus. Itthon izzadva irigykedő szemeinket Nyugat- és Észak-Európára vethetjük majd, ahova az egymást követő frontok egész kellemes időt varázsolnak.

Nem tudjuk, meddig tart a forróság. A mostani számítások szerint augusztus 7., azaz jövő hétfő magasságában érkezhet egy gyengébb front, ami az északnyugati országrészre hozhat némi enyhülést.

Most még nem lehet megállapítani, mennyivel csökken majd a hőmérséklet, de benne van a pakliban, hogy továbbra is 30 fok feletti maximumok lesznek

– emeli ki a szakember.

Északnyugaton jobb lesz

Addig is jellemző lesz Magyarország “megosztottsága”: a rekordok délkeleten várhatók, itt lesz a legnagyobb a forróság, míg északnyugaton pár fokkal alacsonyabb értékeket mérünk majd. Az ok egészen logikus:

  • A ritka növényzet borította, homokos Alföld felülete jobban felmelegszik, mint az inkább erdős nyugati tájaké.
  • A délkeleti rész földrajzilag is közelebb van az anticiklon, illetve a forróság központjához.
  • Ahol ritkább a növénytakaró, ott a szárazság is rátesz egy lapáttal, napról-napra kevésbé érvényesül a talajból párolgó víz hűtő hatása.

Mennyire normális 40 fok augusztus elején? Mint láttuk, 100 éve volt rá példa utoljára, az ilyenkor mért átlag 25-30 fok körül van.

Szent Istvánban még reménykedhetünk

A közvélekedés szerint “csak 20-áig kell kibírni”, mert ugye a tűzijáték után vége a nyárnak, józanul gondolkodó magyar ember addigra letudja belföldi nyaralásait. Többé-kevésbé ez még igaz is: augusztus 15-20 között jellemzően hidegfrontok érkeznek a Kárpát-medence fölé, amelyek lehűtik a levegőt.

No, nem nagyon, utána is marad a kellemes nyári meleg, ám a 35-40 fokos kánikulák már nem térnek vissza – a Nap állása, sugarainak beesési szöge már nem teszi lehetővé, hogy “visszafűtse” a felszínt.

Persze ki tudja, meddig. Ahogy fűtjük a bolygót, előbb-utóbb ez a gyakorlat is megdől, és a jövőben bizony lesz még embert próbáló hőség augusztus végén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik