Tudomány

Egyre rosszabb a nyugati férfiak spermájának minősége

Egy új tanulmány szerint az elmúlt évtizedek során jelentősen csökkent a nyugati férfiak spermiumszáma. Ez a férfiak egészségére és termékenységére is súlyos hatással lehet.

Az új kutatásban a szakértők 185 korábbi tanulmányt elemeztek, melyekben 50 országból összesen 42 000 férfi vett részt. A vizsgálatokban az alanyok általában nem nemzőképességi problémák miatt adtak ondót – a minták többek közt felsőoktatási tanulóktól, illetve hadseregbe való belépésre váró személyektől származtak. Éppen ezért az adatok viszonylag megbízható képet festenek a nyugati populációk spermájának állapotáról.

Az eredmények alapján 1973-2011. között átlagosan több mint 50 százalékkal csökkent a spermiumszám az észak-amerikai, európai, ausztrál és új-zélandi férfiaknál.

A szakértők az adatokból nem tudták megállapítani, hogy mi okozza a jelenséget. Nem lehetetlen, hogy a háttérben környezeti vagy életmódbeli változások állnak.

Az eredmények több szempontból is aggodalomra adnak okot. A kevesebb hímivarsejt egyrészt csökkenti a nemzőképességet, másrészt számtalan egészségügyi kockázattal járhat – akár a korai halál esélyét is növelheti.

Hagai Levine, a tanulmány vezető szerzője és a Jeruzsálemi Héber Egyetem-Hadassah Braun Közegészségügyi és Orvostudományi Iskola munkatársa szerint a spermiumszám jelentősége miatt az adatoknak fel kell hívnia a kutatók és az egészségügyi hatóságok figyelmét. A szakértő úgy véli, ki kell deríteni, hogy mi okozza a hímivarsejtek számának csökkenését, illetve, hogy miként lehetne orvosolni a problémát.

Bár már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy az utóbbi években visszaesett a spermiumszám, egészen mostanáig nem sikerült pontosan felmérni a jelenség mértékét. Az új kutatás jóval tágabb és precízebb, mint az eddigi vizsgálatok, és olyan tényezőkkel is számol, melyek hatással lehetnek a hímivarsejtek számára – ilyen faktor az alanyok kora, illetve az ondógyűjtés módszerei.

A szakértők egyelőre nem fedeztek fel hasonló csökkenést a dél-amerikai, ázsiai és afrikai populációknál.

Fontos azonban megjegyezni, hogy eddig jóval kevesebb olyan tanulmány született, amely ezen a régiók férfiait vizsgálta volna. Éppen ezért elképzelhető, hogy ezeken a területeken is létezik a probléma.

A kutatók szerint a csökkenő hímivarsejtszám a férfiak romló egészségügyi állapotának jele lehet. A szakértők bíznak benne, hogy jelentésük hatására megindulhat az okok felkutatása.

(Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik