Tudomány

Több mint 8 éve nem kezelték, mégis tünetmentes a HIV-vel született gyermek

Manapság az antiretrovirális gyógyszerekkel már kordában lehet tartani a HIV-et, a teljes tünetmentességet azonban igen ritkán tudják elérni. Az orvosok most kivételes esettel találkoztak.

Egy dél-afrikai lány, akit 2007-ben, születésekor diagnosztizáltak HIV-vel, nagyjából 8 és fél hónapja tünetmentes. Az egészben a legérdekesebb az, hogy a betegség elleni gyógyszert csak rövid időszakig kapta csecsemőkorában. Az elmúlt évek során ez csupán a harmadik olyan eset, amikor gyermekeknél hasonlót tudtak elérni. Az eddigi sikerek azt jelenthetik, hogy a kór korai kezelése kulcsfontosságú lehet a felépülésében.

Anthony S. Fauci, az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak megértéséhez, hogy hogyan lehet hosszú távon csökkenteni a HIV tüneteit a fertőzött gyerekeknél. A szakértő úgy véli, az új eset azt bizonyítja, hogy egy rövid csecsemőkori kezeléssel meg lehet előzni az egész életen át tartó terápiát és a betegséghez fűződő egészségügyi problémákat.

A kutatásban a gyermekeket véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyikben igen fiatalon, a másikban késleltetetten adtak nekik antiretrovirális készítményeket. A dél-afrikai lány 142 másik csecsemővel 40 héten át kapta a gyógyszert.

A kezelés megkezdése előtt a vérvétel felfedte, hogy a lány szervezetében nagy arányban van jelen a vírus. A gyermeket 9 hónapos korában kezdték el kezelni, a terápia végén a vírus-terhelés kimutathatatlan volt. Az elkövetkező 8 évben a lány nem kapott HIV-gyógyszert, időnként azonban vérvétellel ellenőrizték betegsége állapotát.

Bár a gyermek vírusmentes volt, ez nem jelenti azt, hogy meggyógyult. Amikor a kutatók a 9 és fél éves korában alaposabban is elemezték a lány vérét, az immunsejtek egy kis részében azonosítani tudták a vírust.

A gyermek ennek ellenére tünetmentes volt, és a kulcsfontosságú immunsejtek aránya is megfelelőnek bizonyult.

Az orvosok azt mondták, sosem láttak még olyan kontrollált és befejezett terápiát, amely ilyen eredménnyel járt volna.

Avy Violari, a Witwatersrandi Egyetem munkatársa úgy véli, ez az első eset, amikor sikerült hosszú távon kontrollálni a HIV-et egy olyan gyermeknél, aki véletlenszerűen kapott antiretrovirális gyógyszeres kezelést csecsemőkorában.

A szakértők bíznak benne, hogy az elkövetkező vizsgálatok felfedik, hogy pontosan mi is okozta az elképesztő eredményt. A kezelés ugyanis önmagában valószínűleg nem lett volna elég.

Nem hisszük, hogy az antiretrovirális terápia egymagában tünetmentességhez vezetett volna

– mondta Violari. A szakértő hozzátette, a háttérben valószínűleg genetikai és az immunrendszeri okok is állnak.

Az eddigi elemzések ugyanakkor arra utalnak, hogy a gyermeknek nincs olyan genetikai sajátossága, amely segíthetne a HIV spontán kontrolljában. Úgy tűnik, a gyermek tünetmentességét a test és az antiretrovirális kezelés kölcsönhatása váltotta ki.

(Science Alert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik