Tudomány

Ilyen gyakran kéne cserélgetnünk az ágyneműnket

Alvó nő (Array)
Alvó nő (Array)
Egy fárasztó nap után a világ legfelemelőbb érzése lehet tiszta ágyneműk közé feküdni. Az ágy tisztán tartása ráadásul az egészségnek is jót tesz.

 

Az emberek többsége nem szokta túl gyakran cserélgetni az ágyneműjét: a mosás-szárítás sokaknak csak nyűg, főleg a téli időszakban, amikor kétszer olyan lassan szárad meg a huzat. Éppen ezért a kelleténél kicsit tovább maradnak fenn a huzatok és lepedők. Akár hisszük, akár nem, ez egészségügyi kockázattal is járhat.

A gombák például kifejezetten szeretik a szennyes ágyneműket, különösen ha meleg és párás az idő.

Az emberi test még hidegebb éghajlaton is évente közel 100 liter verejtéket termel alvás közben, ideális környezetet teremtve a gombáknak.

Az apró élőlények kedvenc tartózkodási helyei a párnák. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a 1,5-20 éves, tollal és szintetikus anyagokkal bélelt párnákban akár 16 különböző gombafaj is jelen lehet.

Ha ez nem lenne elég, az emberi verejtékből, bőrből, nyálból, orrváladékból, egyéb váladékokból és ürülékből, valamint az ágyba kerülő idegen anyagokból rengeteg baktérium és gomba szabadulhat fel. Ezek már akár egy hét után egészségügyi problémákat, például allergiás reakciókat – köhögést, nehéz légzést, orrdugulást, tüsszögést – okozhatnak. Amennyiben valaki asztmában vagy jelentős allergiában szenved, a tünetek még rosszabbak lehetnek.

Még szerencse, hogy van megoldás. Phillip Tierno, a New York Egyetem mikrobiológusa a Business Insidernek azt mondta, az ágynemű heti cseréjével megelőzhető a baj.

Ha az ember kutyaürülékhez ért az utcán, meg akarja mosni a kezét. Tekintsük ezt hasonlónak az ágyneművel is

– tette hozzá a szakember. Tierno szerint amennyiben látnánk, hogy mi minden van az ágyunkban, alaposan meggondolnánk, hogy akarunk-e benne aludni.

Mivel jobb megoldás nincs a kórokozók távol tartására, érdemes tisztán tartani a lepedőket és huzatokat.

(Indy 100)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik