Tudomány

Az ételek szagától hízunk el

24.hu
24.hu

2017. 07. 12. 11:15

Az illatok kulcsfontosságúak a táplálkozás során, éppen ezért nem is olyan meglepő, hogy a szaglásra képtelen egerek lefogynak.
Korábban a témában:

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem egereken elvégzett kísérlete alapján az étel illata komoly szerepet játszhat abban, hogy testünk miként használja fel az energiát. Az eredmények arra utalnak, hogy jelentős kapcsolat van a szaglórendszer és az anyagcserét irányító agyi régió közt.

Céline Riera, a kutatásban résztvevő szakember szerint tanulmányuk az egyik első olyan munka, amely bemutatja, hogy a szaglás manipulálása milyen hatással van az energiaegyensúly szabályzására.

Nem ritka, hogy az érzéküket elvesztő emberek testtömeg-csökkenést tapasztalnak. A jelenség hátterében azonban a szaglásvesztést okozó betegség, illetve az ebből eredeztethető depresszió és étvágycsökkenés is állhat. Az új vizsgálat azonban azt bizonyítja, hogy a szaglás önmagában is befolyásolja az étvágyat.

Mivel az emberek az egerekhez hasonlóan éhesen jóval érzékenyebbek az illatokra, mint jóllakottan, a szaglás manipulálásával talán elhitethetnénk a testtel, hogy evett már.

A vizsgálatban a szakértők génterápiával, illetve egy vírus segítségével módosították kifejlett egerek érzékszervi neuronjait. A beavatkozástól az élőlények három hétre vesztették el szaglásukat.

A terápia hatására az állatokban nőtt az energiafelhasználás. Az egerek teste elkezdte barna zsírsejtekké alakítani a bézs zsírsejteket – ez jelentősen növelte zsírsavak égetésének sebességét. Az élőlényekben a gyakran egészségügyi problémát okozó sárga zsírsejtek is zsugorodtak.

A kutatásban a kezelt egerek ugyanazt a zsírban gazdag étrendet kapták, mint a kontrollcsoport tagjai. Az érzéküktől megfosztott példányok a vizsgálat alatt legfeljebb 10 százalékos testtömeg-növekedésen estek át, míg a normál állatok megközelítőleg 100 százalékoson.

A kutatásban egy elhízott egérrel is kísérleteztek, amely glükóz intoleranciában szenvedett. A szaglás elvesztése után az állat nem csupán lefogyott, de normál glükóz toleranciáját is visszanyerte.

A beavatkozásnak azonban volt negatív hatása is. A szaglás kiiktatásával nőtt a noradrenalin nevű stresszhormon szintje, amely akár szívrohamot is kiválthat.

Andrew Dillin, a kutatásban résztvevő szakember szerint drasztikus lenne az elhízott embereket megfosztani a szaglásuktól, igaz, ez az eljárás életképes alternatívája lehetne a jóval szélsőségesebb műtéteknek. Az érzéket ráadásul nem kéne állandó jelleggel kiiktatni, a szaglást idővel visszaállíthatnák.

A vizsgálat befejezte után a csapat német kutatókkal dolgozva olyan egerekkel is kísérletezett, melyeknek szaglását mesterségesen feljavították. A vizsgálat felfedte, hogy normál diétán ezek az állatok jobban elhíznak, mint az átlagos példányok.

Riera szerint a szaglás fontos szerepet tölt be a táplálkozás élvezetében, éppen ezért a szaglóneuronok szabályzásával csökkenthető az étel utáni sóvárgás. Ez sok elhízással küzdő ember életét könnyíthetné meg.

(UC Berkeley)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.