Tudomány

A rendszeres maszturbáció véd a prosztatarák ellen

boldogság (boldogság, )
boldogság (boldogság, )
A megfelelő étrenddel és életmóddal a férfiak csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Egy European Urology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az orgazmus szintén segíthet.

A szakértők szerint kapcsolat van a férfiak maszturbálási és közösülési szokásai és a prosztatarák kialakulásának kockázata közt.

Havi 21 orgazmus 33 százalékkal csökkentheti a rendellenesség kialakulásának esélyét.

A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói szerint eredményük újabb bizonyíték arra, hogy a felnőtt évek során a gyakori ejakuláció segítheti a megbetegedés elkerülését. A szakértők azt egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi is áll az összefüggés hátterében.

Az egyik elmélet szerint az ejakulációval kiürülnek a prosztatában található toxikus anyagok és baktériumok, melyek gyulladást okozhatnak. A prosztata váladéka ugyan segíti a hímivarsejtek mozgását, illetve semlegesíti a női hüvely savas kémhatású közegét, mégis előfordulhatnak a mirigyben káros, adott esetben rákkeltő anyagok.

Egy hipotézis szerint minél kevesebb az ejakuláció, annál több ilyen anyag jelenhet meg a prosztatában – éppen ezért a több orgazmus segíthet a mirigy tisztán tartásában. Egy másik elmélet pedig azt állítja, hogy a több ejakuláció eleve ellenállóbbá teheti a prosztatát.

A Harvard Egyetem kutatásában 32 ezer férfi vett részt. A szakértők 1992-2010 közt követték nyomon az alanyok egészségi állapotát és orgazmusainak számát. A havi ejakulációk mennyiségét három periódusban számolták: 20-29 és 40-49 éves korban, illetve egy évvel a kérdőív kiosztása előtt.

Az adatok elemzése felfedte, hogy a felnőttkori napi önkielégítés növelheti a prosztatarák elleni védelmet. Korábban több tanulmány is hasonló konklúzióra jutott. Annak megértéséhez, hogy a gyakori ejakuláció mely korosztályokban jár a legtöbb pozitív hatással, további kutatásokra lesz szükség.

(Medical Daily)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik