Tudomány

11 ezer éves krumplipürét találtak

Utahból került elő az az őskori krumplipüré-maradvány, amely az eddig legkorábbi bizonyítéka az észak-amerikai burgonyafogyasztásnak.

Régészek egy csoportja burgonyából származó növényi keményítő maradványait azonosította egy 10 900 éves kőeszközön. A lelet a utahi Escalante közelében került elő – a környéket az európai gyarmatosítók Burgonya-völgynek nevezték.

A felfedezésről beszámoló tanulmányban a kutatók azt írják, a krumplipürét az Egyesült Államok délnyugati területén őshonos vadburgonyából, azaz a Solanum jamesiiből állították elő. A vizsgálat segíthet megmagyarázni, hogy a korszak vadászó-gyűjtögetői miként étkeztek és élték mindennapjaikat.

A szakértők régóta tudják, hogy az őslakosok, például az apacsok, a navahók, a hopik és a zunik fogyasztottak burgonyát. Ezek a népek előbb felforralták, majd lisztté vagy élesztővé pépesítették a növényt, végül agyaggal keverték el, így csökkentve a keserű ízt.

Az új elemzés alapján a helyi emberek sokkal korábban kezdtek el burgonyát enni, mint eddig hittük.

A felfedezés miatt azt is érdemes lehet átgondolni, hogy miként háziasították a modern hasznonnövényt.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának segítségével a csapat elkezdte vizsgálni az elmúlt évtizedek során a fajnál jelentkező genetikai változásait. A szakértők bíznak benne, hogy a minisztérium által megőrzött minták elemzésével azt is bebizonyíthatják, hogy az S. jamesii volt az első burgonya, melyet Nyugat-Amerikában háziasítottak.

Napjainkban az asztalra kerülő burgonyák mind egy közös őstől, a megközelítőleg 7 000 éve Dél-Amerikában háziasított Solanum tuberosumtól származnak. Az S. jamesii természetesen még mindig előfordul az USA déli államainak hegyvidékein.

Bruce Pavlik, a tanulmány társszerzője szerint nehéz a közvéleményt meggyőzni arról, hogy törődjenek a ritka növényekkel, de a burgonyát az egész környéken ősinek kell tekinteni. A kutatók a növény védelmének érdekében azt szeretnék elérni, hogy a helyiek akár saját kertjeikben is termeszthessék a burgonyafajt.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik