Tudomány

A NASA kutatóállomásán kísérletezett az IKEA

24.hu
24.hu

2017. 06. 14. 10:48

Az IKEA néhány tervezője múlt héten bekapcsolódott egy különleges kísérletbe. A csapat feladata az volt, hogy olyan megoldásokat találjanak a Mars-küldetés körülményeit szimuláló állomáson, melyekkel helyet spórolhatnak a földi otthonokban.
Korábban a témában:

Az öt szakembernek három napot kellett eltöltenie a Utahban található Mars Sivatagi Kutatóállomáson (Mars Desert Research Station). A tíz méter átmérőjű építményben a tervezők megtapasztalhatták, milyen nehéz szűkös helyen, hulladékelőállítás nélkül lakni. A jövő Mars-misszióinak kutatói hasonló körülmények közt élnek majd, amíg a világűrben utaznak.

Constance Adams, a NASA űrépítésze és mérnöke, valamint a csapat kiképzője szerint a tervezők az asztronauták napirendjéhez hasonlóan éltek. A szakember alkotta meg azt a lakóblokkot, melyet az első emberi Mars-misszió során fognak használni. A modul létrehozásakor az elsődleges szempont nem a kényelem, hanem a takarékosság volt.

Az űrhajósoknak meg kell tanulniuk, hogyan éljenek kis területen, tisztálkodjanak gazdaságosan, szokják meg a rugalmas építőanyagokat és készítsék el saját ételüket.

Mivel egy kilogrammnyi felszerelés Marsra szállítása nagyjából 2 millió amerikai dollárba kerül, alaposan át kell gondolni, hogy mi is kerülhet fel az űrhajóra. A Mars-misszió kutatóinak igen leleményesnek kell lennie, még azt is el kell sajátítaniuk, hogy miként fogyaszthatják el a fedélzeten tárolt szén-dioxid-szűrő növényeket.

Adams szerint az efféle űrkutatási projektek végén létrehozott dizájn lenyűgözően fenntartható.

Arra tanít minket, hogy hogyan legyen fenntartható az élet a földön

– tette hozzá a szakember.

Michael Nikolic, az IKEA tervezője egy blogbejegyzésben a kísérletet “őrültnek” és szórakoztatónak nevezte. Nikolic úgy véli, a három napos elzártság alatt belekóstolhattak abba, hogy min mennek keresztül az asztronautának három év alatt.

Az IKEA-nál abban reménykednek, hogy a kísérlet tapasztalatait hasznosíthatják a sűrű városi környezetbe szánt innovatív bútorok megalkotásakor. A vállalat a jövőben folytatni fogja a közös munkát a NASA-val. Marcus Engman, az IKEA vezető tervezője bízik benne, hogy az új együttműködésekkel és az extrém környezetben elvégzett kísérletekkel hatalmas áttöréseket érhetnek el.

(Quartz)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.