Tudomány

Ők lehetnek az elsők, akik a Marsra utaznak

A hét férfiből és öt nőből álló csapat tagjai a mélyűrbe és a Föld körüli pályára tervezett missziókban vesznek majd részt.

A héten mutatta be a NASA 12 új űrhajósjelöltjét, azaz 1959 óta a 22. amerikai asztronauta-gyakornok osztályát. Az elmúlt közel két évtizedben ez a legnagyobb létszámú csapat.

A jelölteket Mike Pence alelnök jelenlétében mutatták beünnepályes keretek között a texasi Houstonban található Johnson Űrközpontban. A felsorakozott gyakornokok mögött egy Orion űrhajó modellje volt látható – könnyen elképzelhető, hogy egy nap ilyen eszközzel utaznak majd az űrbe.

A NASA új asztronauta-jelöltjei Kép: collectSPACE.com

Amerikai űrhajósként visszajuttathatják nemzetünket a Holdra. Önök lehetnek az elsők, akik a Marshoz utazhatnak. Olyat tapasztalhatnak meg, melyet mi csak elképzelni tudunk

– mondta Pence a ceremónia során.

Az asztronauta-jelöltek augusztusban kezdik majd meg kétéves alapképzésüket. Robert Lightfoot, a NASA ügyvezető igazgatója szerint örömmel várják, hogy az új űrhajósok energiája és tehetsége táplálja a jövő izgalmas felfedezéseit.

Az új osztály hét férfiből és öt nőből áll, a csapatba hat katonatiszt, három tudós, két orvos, a SpaceX egyik vezető mérnöke, illetve a NASA egyik kutatópilótája került be.

A legfiatalabb gyakornok 29, míg a legidősebb 42 éves.

A NASA űrhajós alakulatának jelenleg 44 aktív tagja van. A 12 szerencsés új jelöltet több mint 18 000 pályázó közül választották ki végzettségük, tapasztalatuk, illetve egy interjú alapján.

A programba bekerült személyekből azonban nem feltétlenül lesz mind asztronauta. A gyakornokoknak ugyanis először teljesíteniük kell a meglehetősen nehéz képzést.

(Seeker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik