Tudomány

Rendkívül ritka albínó Risso-delfint láttak

2015 után ismét sikerült egy albínó Risso-delfint megfigyelni a természetben.

A rendkívül ritka élőlényt múlt héten fedezte fel Kate Cummings, egy helyi bálnafigyelő csoport tagja a kaliforniai Monterey-öbölben. A nő gyorsan felvette a kapcsolatot a Marine Life Studies nonprofit szervezettel, amely jelenleg épp a Risso-delfinek populációját tanulmányozza. A nő szerette volna megtudni, hogy ugyanazt a fehér borjat, illetve anyját látta-e, amelyeket még 2015 szeptemberében azonosított. A párost a szakemberek most megjelölték, így a jövőben nyomon tudják követni mozgásukat.

A pigmenthiányban szenvedő állatok élete nem könnyű, mivel a ragadozók sokkal könnyebben észreveszik őket.

Az albinizmus ráadásul számtalan egészségügyi problémával, rossz látással, extrém napfényérzékenységgel és a hanghullám-visszaverődés érzékelésének zavarával is jár. Többek közt ezért is jó hír, hogy a két éve megismert borjú még mindig életben van.

Josh McInne, a Marine Life Studies kutatási koordinátora szerint ha az élőlény immunrendszere vagy echolokációs képessége nem megfelelő, más példányok segítségére támaszkodhat. A szakértő hozzátette, nem túl sokat tudnak a Risso-delfinek táplálkozási szokásairól.

Azt tudjuk, hogy tintahalra specializálódnak. Ez az állat könnyebbnek találhatja a táplálékozást csoportban élve

– mondta McInne.

Természetes környezetében ráadásul mélyebbre úszhat a delfin, így kerülve el a napfény káros hatásait. McInne hozzátette: kíváncsi, hogy végül mi történik majd az albínó élőlénnyel.

A fiatal egyed azért sárgás, mert a bőrén kovamoszatok nőnek. A kutatók egyelőre vitatkoznak azon, hogy az élőlény valóban albínó, vagy csak leucizmusban szenved – ez a pigmentáció részleges elvesztését jelenti. Az első képeken azonban úgy tűnik, az állat szeme rózsaszín, ez pedig az albínókra jellemző.

A Risso-delfin (Grampus griseus) rendkívül félénk, és bár a sarki tengereket leszámítva az egész világon elterjedt, viszonylag keveset tudunk róla. Az bizonyos, hogy éjszaka szeret vadászni, nagyjából 200 méteres mélységben.

Mivel a faj rengeteg területen előfordul, a szakértőknek nehéz pontos becslést adniuk az egyedszámra. Ez is közrejátszik abban, hogy a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a Risso-delfin a nem fenyegetett kategóriába tartozik.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik