Tudomány

Rendkívül ritka albínó Risso-delfint láttak

24.hu
24.hu

2017. 06. 13. 10:17

2015 után ismét sikerült egy albínó Risso-delfint megfigyelni a természetben.
Korábban a témában:

A rendkívül ritka élőlényt múlt héten fedezte fel Kate Cummings, egy helyi bálnafigyelő csoport tagja a kaliforniai Monterey-öbölben. A nő gyorsan felvette a kapcsolatot a Marine Life Studies nonprofit szervezettel, amely jelenleg épp a Risso-delfinek populációját tanulmányozza. A nő szerette volna megtudni, hogy ugyanazt a fehér borjat, illetve anyját látta-e, amelyeket még 2015 szeptemberében azonosított. A párost a szakemberek most megjelölték, így a jövőben nyomon tudják követni mozgásukat.

A pigmenthiányban szenvedő állatok élete nem könnyű, mivel a ragadozók sokkal könnyebben észreveszik őket.

Az albinizmus ráadásul számtalan egészségügyi problémával, rossz látással, extrém napfényérzékenységgel és a hanghullám-visszaverődés érzékelésének zavarával is jár. Többek közt ezért is jó hír, hogy a két éve megismert borjú még mindig életben van.

Josh McInne, a Marine Life Studies kutatási koordinátora szerint ha az élőlény immunrendszere vagy echolokációs képessége nem megfelelő, más példányok segítségére támaszkodhat. A szakértő hozzátette, nem túl sokat tudnak a Risso-delfinek táplálkozási szokásairól.

Azt tudjuk, hogy tintahalra specializálódnak. Ez az állat könnyebbnek találhatja a táplálékozást csoportban élve

– mondta McInne.

Természetes környezetében ráadásul mélyebbre úszhat a delfin, így kerülve el a napfény káros hatásait. McInne hozzátette: kíváncsi, hogy végül mi történik majd az albínó élőlénnyel.

A fiatal egyed azért sárgás, mert a bőrén kovamoszatok nőnek. A kutatók egyelőre vitatkoznak azon, hogy az élőlény valóban albínó, vagy csak leucizmusban szenved – ez a pigmentáció részleges elvesztését jelenti. Az első képeken azonban úgy tűnik, az állat szeme rózsaszín, ez pedig az albínókra jellemző.

A Risso-delfin (Grampus griseus) rendkívül félénk, és bár a sarki tengereket leszámítva az egész világon elterjedt, viszonylag keveset tudunk róla. Az bizonyos, hogy éjszaka szeret vadászni, nagyjából 200 méteres mélységben.

Mivel a faj rengeteg területen előfordul, a szakértőknek nehéz pontos becslést adniuk az egyedszámra. Ez is közrejátszik abban, hogy a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a Risso-delfin a nem fenyegetett kategóriába tartozik.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.