Tudomány

Eddig csak fosszíliákból ismert jelenetet figyeltek meg az óceán mélyén

Egy, a Csendes-óceán mélyét feltáró expedíció során hihetetlen állati viselkedéseket fedeztek fel a kutatók - olyat is, melyet eddig csak fosszíliákból ismertek.

A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) szakértői az elmúlt két hét alatt Amerikai Szamoától Hawaiig utaztak, folyamatosan vizsgálva a több ezer méter mélyen élő létformákat. A kutatás során számtalan remek kép született: medúzákat, polipokat és korallokat örökítettek meg. A felméréssel a csoport egy olyan jelenetet is megfigyelhetett, melyet ember még korábban sosem látott.

Elsőre talán nem tűnik olyan lenyűgözőnek egy tengeri csiga, amely egy tengerililiom ürülékéből táplálkozik. Valójában azonban ez egy olyan viselkedés, melyre az utolsó példát 252 millió évvel ezelőttről ismeri a tudomány.

A két állat közti kapcsolat bizonyítékai eddig ugyanis csak fosszíliákból kerültek elő. A felfedezés éppen ezért azt is bizonyítja, hogy a mélytengeri világban – a szárazföldtől eltérően – csak kevés dolog változott az évmilliók során.

Azonban nem csak ez a különös viselkedés ragadta meg a szakértők figyelmét. A biológusok azt is végignézhették, ahogy egy alapesetben kifejezetten inaktív kígyókarú elkap egy úszó tintahalat. A jelenet itt nem állt meg, más kígyókarúak is feltűntek, melyek aztán küzdeni kezdtek a táplálékért.

A tengerfenék monitorozása közben néhány igen ritka korallt is azonosítottak. Ilyen volt egy új bambuszkorall kolónia is, hiszen korábban csak 11 hasonló csoportosulást ismertek a kutatók. A felfedezés is bizonyítja, hogy milyen egyedi ökológia alakult ki a Csendes-óceán középső régiójában.

A csapat célja az, hogy az egész térséget feltérképezze – nem csupán az élőlényeket, hanem a sziklákat és ásványi anyagokat is. A NOAA az adatokat arra szeretné használni, hogy a következő évtizedekben nyomon követhesse a területen zajló változásokat. A régiót ugyanis komolyan fenyegetheti a mélytengeri bányászat és az ipar fejlődése.

(IFL Science)

Olvasói sztorik