Tudomány

Legrégibb ősünk nem volt egy kifejezett szépség

24.hu
24.hu

2017. 01. 31. 12:22

Tudjuk, hogy a földi élet az ősóceán mélyén alakult ki, onnan terjedt tovább a szárazföldre, majd egyre bonyolultabb formákban jelent meg, míg végül kifejlődött az emberi faj, amelyik uralma alá hajtotta a bolygót.

Ha visszafelé indulunk el az evolúció útján, és elég messzire megyünk, olyan élőlényeket találunk, amik a ma élő fajok távoli ősei lehettek. Így fedezték fel Cambridge, és a Kínai Észak-nyugati Egyetem kutatói azt a fura teremtményt, amelyik minden valószínűség szerint az összes gerinces faj, így az ember, valamint a tengeri csillagok és tengeri sünök ősatyjának számít.

Az 540 millió évvel ezelőtt élt  Saccorhytus coronarius mindössze egy milliméter hosszú volt, de ennek a pici testnek jó részét is egy hatalmas száj tette ki. Illetve a testnyílás nem csak száj volt. A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a lénynek lett volna végbélnyílása, ami azt jelenti, hogy a bejárat volt egyben a kijárat is a testén.

A  Saccorhytus coronarius a tudósok szerint a tenger sekély részén, a fenék közelében, a homokszemek között élt. Bár nemigen látszik rajta semmi emberi, más, később kifejlődött fajok jegyeit már magán hordozza. A teste mentén futó kúpos részek, amik a víz megszűrésére szolgálhattak, valószínűleg a halak kopoltyúinak elődei.

Nehéz elképzelni, hogy a lény valójában mennyire ősi. Az első dinoszauruszok nagyjából 230 millió évvel ezelőtt jelentek meg, a Saccorhytus coronarius több mint kétszer ilyen idős. De még így is csecsemőkorúnak számít a legöregebb ismert fosszíliákhoz, a 3,5 milliárd éves baktériumokhoz képest.

Mégis, a kis csupaszáj lények az utolsó szemet jelenthetik abban az evolúciós láncban, amelyik az embert (és számtalan más fajt) az élet eredetéhez köti. A tudósok úgy gondolják, hogy eljutottak a határig: méretük miatt nem valószínű, hogy valaha képesek leszünk felfedezni a Saccorhytus coronarius mikroszkopikus őseit.

(via Vocativ)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.