Tudomány

Nem ismerték a számírást, mégis mérnöki zsenik voltak a pueblók

24.hu
24.hu

2017. 01. 25. 07:00

Mai szemmel nehéz elhinni, hogy valaki az írott számok és az írott nyelv ismerete nélkül komolyabb épületeket alkosson. A pueblo indiánok mégis megoldották a lehetetlennek tűnő feladatot.
Korábban a témában:

Az Arizónai Állami Egyetem kutatói valami elképesztő felfedezésre jutottak: az Egyesült Államok délnyugati területén található ősi pueblo kultúra lakói képesek voltak írott nyelv vagy számrendszer nélkül is létrehozni összetett építményeiket.

Sherry Towers, az egyetem matematikusa éveket töltött a coloradói Mesa Verde Nemzeti Park területén található Naptemplom nevű régészeti lelőhely tanulmányozásával. A szakértő az 1200-as években létrejött komplexum elemzése közben fedezte fel a pueblo indiánok zsenialitását.

Tower szerint a terület igen fontos volt az egykori csoport számára, számtalan jelentős eseményt ünnepeltek meg itt – így például a napfordulókhoz kötődő csillagászati megfigyeléseket. Ahogy a kutató alaposabban megfigyelte az itt található építmények struktúráját, különös mintákat azonosított.

A helyszíni szemléim során észrevettem, hogy bizonyos mértékek folyamatosan vissza-visszatérnek

– állapította meg a szakértő. Towers hozzátette, mikor felfedezte, hogy az építmény több geometriai alakzatot is tartalmaz, úgy döntött, részleteiben is megvizsgálja a szerkezetet.

A kutató által azonosított alakzatok sokak számára ismerősök lehetnek: egyenlő oldalú háromszögek, négyzetek, szimmetrikus derékszögű háromszögek, derékszögű háromszögek és aranytéglalapok, melyeket már az ókori görög és egyiptomi építészek is előszeretettel használtak kellemes arányaik miatt.

Az ősi pueblók azonban nem ismerték sem az írott számokat és nyelvet, sem az iránytűt, sem a vonalzót, egyszóval szinte semmit, ami a tervezésben segíthette volna a munkájukat.

Hihetetlen, de a fentiek nélkül is szinte tökéletesen meg tudták alkotni a formációkat, a hibaarányuk nem egészen egy százalék volt.

Ez az, amit különösen elképesztőnek találtunk. A helyszín építészének zsenialitását nem szabad alábecsülni

– jelentette ki Towers. A kutató szerint ha ma valakit megérnének, hogy az egykori pueblók technológiájával – azaz bottal és kötéllel – pontosan rekonstruálja az építményt, nem túl valószínű, hogy az illető sikerrel járna – különösen akkor, ha még csak nem is jegyzetelhet.

Towers kutatásai során azt is észrevette, hogy a komplexumot egy gyakran használt, valamivel több mint 30 centiméter hosszú mértékegység segítségével alakították ki. A szakértő csapatával kimutatta, hogy a Naptemplom geometriai alakzatai egy másik ősi pueblo szertartási helyszínen, az Új-Mexikó területén található Pueblo Bonito (“Gyönyörű falu”) területén is feltűnnek.

Towers hozzátette, annak igazolására, hogy ott is megjelent-e a Nagytemplomnál azonosított mértékegység, további elemzésekre lesz szükség

(Via: Past Horizons)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.