Tudomány

Kis híján végzett felfedezőivel a Majomisten városának átka

Régi legendák meséltek arról, hogy áll egy elveszett város valahol Hondurasban, ahonnan évszázadokkal ezelőtt mindenki elmenekült egy titokzatos járvány miatt. Úgy mesélték, a Majomisten városát megátkozták.

Több, mint ötszáz év telt el azóta, de úgy tűnik, az átok még nem tört meg. Egy csapat felfedezőnek kis híján az életébe került, hogy ásatásokba kezdtek a Majomisten városában.

„Lesik az orrod, leesnek az ajkaid, majd hirtelen az egész arcod egy hatalmas nyílt sebbé változik” –meséli Doug Preston író, aki az expedíció történetét dokumentálta. A csapatot egy húsevő parazita támadta meg, ami az orr és a száj nyálkahártyáján jutott be a szervezetükbe.

Az amerikai és hondurasi tagokból álló kutatócsoport 2015-ben jelentette be, hogy a Mosquitia erdő mélyén rábukkantak a Majomisten elveszett városára, amit Kaha Kamasa (Fehér város) néven is ismertek. Theodore Morde, felfedező akkor azt nyilatkozta évszázadok óta ők voltak az első emberek a város területén, illetve hogy szeretnének a végére járni egy ősi legendának, ami szerint a Majomisten hatalmas szobrát ott ásták el valahol. Morde azonban soha sem térhetett vissza a feltárás helyszínére. Váratlanul meghalt.

Fotó: Getty
Fotó: Getty

Az expedíció történetét író Preston azt mondja, hónapokkal az után, hogy visszatértek a dzsungelből, egy felfedezett magán egy apró csípést, ami sehogyan sem akart begyógyulni. Kiderült, hogy a csapat tagjainak több mint felének vannak hasonló tünetei. Nem sokkal később mindegyiküket egy Leishmaniasis nevű parazitafertőzéssel diagnosztizálták. A kutatók szörnyű időszakon mentek át, míg az orvosaikkal együtt harcoltak az arcukat elevenen felzabáló paraziták ellen.

Preston azt mondja, csak ekkor jutott eszébe az, milyen veszélyes szituációkon mentek keresztül a mérges kígyóktól hemzsegő dzsungelben, miközben a várost keresték. „Mintha a Majomisten nem akarta volna, hogy megtaláljuk” – mondta.

A felfedezők azonban minden „átok” ellenére nekikezdtek a feltárásnak, és rengeteg műkincset szállítottak el a Fehér városból. Többek között egy vicsorgó jaguárfejekkel díszített trónt is, ami épp úgy néz ki, mint az a rajz, ami alapján a kutatók elkezdték a város keresését.

Az író azonban úgy véli, egyhamar nem lehet majd folytatni a feltárást: „egyszerűen túl veszélyes”  – mondja.

(via Vancouver Sun)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik