Tudomány

Elveszett középkori várost talált az amatőr régész

Meglepő lehet, de a történelem képes arra, hogy az évszázadok során teljesen eltüntessen egy egykor virágzó várost. Trellech a középkorban Wales egyik legnagyobb települése volt, később mégis teljesen nyoma veszett.
Korábban a témában:

Trellech falva ma Wales délkeleti részén található. A kutatók évtizedek óta is tudják, hogy hasonló névvel létezett egy középkori város is, amely a mainál jóval jelentősebb volt: a 13. századi Trellech nagyjából 10 000 lakosával a régió egyik központjának számított.

Ám Trellech elveszett középkori városa évszázadokon át rejtve maradt, egészen addig, amíg egy amatőr régész, Stuart Wilson, fel nem fedezte a nyomokat. Most, 15 évvel a titokzatos település megtalálása után az adományokból, önerőből és szponzorációkból finanszírozott ásatások végre bebizonyították: valóban Trellech romjait fedezték fel.

Bár a profi régészek kezdetekben nem hittek Wilsonnak, mára már egészen más a helyzet: nem sokkal karácsony előtt a Cardiffi Egyetemen tartott előadást a férfi a feltárásról.

A régészek évtizedeken át hiába keresték a települést. Mint utóbb kiderült, a sikertelenség oka az volt, hogy egyszerűen nem a megfelelő helyen végezték ásatásaikat. A középkori Trellech ugyanis nem a mai falu környékén állt. Ez pedig csupán a véletlennek köszönhetően derült ki.

2002-ben Wilson, aki ekkor autópályadíj szedésével foglalkozott, kapott egy tippet. Egy gazdálkodó ismerőse arról tájékoztatta, hogy az angol-walesi határ közelében anyagcserép-töredékeket talált a vakondtúrásokban. Az ismerős úgy gondolta, valami jelentős lehet a föld alatt.

Mint utóbb kiderült, nem tévedett. Miután Wilson kiment a helyszínre, meg is találta a falmaradványokat, melyek egykor Trellechhez tartoztak. A férfi ekkor elhatározta, hogy komolyabban is elkezd foglalkozni a lelőhellyel, és két évvel később megvette az érintett földterületet, miután az eladóvá vált. Eleinte a legtöbben kigúnyolták, de 32 000 fontos befektetése végül megtérült.

Az emberek azt hitték, hogy őrült vagyok, és valóban, inkább házat kellett volna vennem, semmint földet

– ismert el Wilson, aki ekkor a 20-as éveiben járt. A férfi hozzátette, később kiderült, élete legjobb döntését hozta meg a vásárlással, éppen ezért egyáltalán nem bánja a történteket.

Wilson életének elmúlt 15 éve csak és kizárólag az ásatásokról szól. Az elmúlt időszakban a város romjainak feltárásában rengeteg segítséget kapott, eddig több mint 1 000 önkéntes dolgozott a területen. A csapat az eltelt 15 év alatt legalább 8 épületet azonosított, köztük egy árokkal ellátott kastély alapjait is, amelyhez két terem és egy udvar is tartozott. Wilson úgy tervezi, hogy amennyiben javul az időjárás, alaposabban is megvizsgálják az épület struktúráját.

A férfi most egy olyan engedély megszerzéséért küzd, amely feljogosítja egy látogatóközpont létrehozására. Wilson egy kempinget is szeretne kialakítani, hogy a turisták megnézhessék az ásatásokat, és ezzel a város történetét is megismerjék.

Trellech rövid élete

A középkorban Trellech a régió egyik legvirágzóbb városa volt, fénykorában lakossága nagyjából negyede volt Londonénak. A kutatók úgy gondolják, a várost a De Clare család hozta létre a 13. században azzal a céllal, hogy fegyvereket, páncélokat és egyéb katonai felszereléseket készíttessenek a településen.

A helyi munkaerő számára igencsak vonzó lehetett a városias központ, mert Trellech hamar virágzásnak indult.

Az iparosodott település azonban végül igen rövid életűnek bizonyult.

A De Clare család ellenségei hamar kiszemelték, rengeteg támadás érte a várost. A határhoz való közelsége miatt ráadásul Trellech az angolok elleni walesi ellenállás célpontjává is vált. A későbbiekben a környéken végigsöprő járványok miatt teljesen elnéptelenedett a település, végül nyom nélkül eltűnt.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.