Tudomány

Elveszett középkori várost talált az amatőr régész

24.hu
24.hu

2017. 01. 06. 12:19

Meglepő lehet, de a történelem képes arra, hogy az évszázadok során teljesen eltüntessen egy egykor virágzó várost. Trellech a középkorban Wales egyik legnagyobb települése volt, később mégis teljesen nyoma veszett.
Korábban a témában:

Trellech falva ma Wales délkeleti részén található. A kutatók évtizedek óta is tudják, hogy hasonló névvel létezett egy középkori város is, amely a mainál jóval jelentősebb volt: a 13. századi Trellech nagyjából 10 000 lakosával a régió egyik központjának számított.

Ám Trellech elveszett középkori városa évszázadokon át rejtve maradt, egészen addig, amíg egy amatőr régész, Stuart Wilson, fel nem fedezte a nyomokat. Most, 15 évvel a titokzatos település megtalálása után az adományokból, önerőből és szponzorációkból finanszírozott ásatások végre bebizonyították: valóban Trellech romjait fedezték fel.

Bár a profi régészek kezdetekben nem hittek Wilsonnak, mára már egészen más a helyzet: nem sokkal karácsony előtt a Cardiffi Egyetemen tartott előadást a férfi a feltárásról.

A régészek évtizedeken át hiába keresték a települést. Mint utóbb kiderült, a sikertelenség oka az volt, hogy egyszerűen nem a megfelelő helyen végezték ásatásaikat. A középkori Trellech ugyanis nem a mai falu környékén állt. Ez pedig csupán a véletlennek köszönhetően derült ki.

2002-ben Wilson, aki ekkor autópályadíj szedésével foglalkozott, kapott egy tippet. Egy gazdálkodó ismerőse arról tájékoztatta, hogy az angol-walesi határ közelében anyagcserép-töredékeket talált a vakondtúrásokban. Az ismerős úgy gondolta, valami jelentős lehet a föld alatt.

Mint utóbb kiderült, nem tévedett. Miután Wilson kiment a helyszínre, meg is találta a falmaradványokat, melyek egykor Trellechhez tartoztak. A férfi ekkor elhatározta, hogy komolyabban is elkezd foglalkozni a lelőhellyel, és két évvel később megvette az érintett földterületet, miután az eladóvá vált. Eleinte a legtöbben kigúnyolták, de 32 000 fontos befektetése végül megtérült.

Az emberek azt hitték, hogy őrült vagyok, és valóban, inkább házat kellett volna vennem, semmint földet

– ismert el Wilson, aki ekkor a 20-as éveiben járt. A férfi hozzátette, később kiderült, élete legjobb döntését hozta meg a vásárlással, éppen ezért egyáltalán nem bánja a történteket.

Wilson életének elmúlt 15 éve csak és kizárólag az ásatásokról szól. Az elmúlt időszakban a város romjainak feltárásában rengeteg segítséget kapott, eddig több mint 1 000 önkéntes dolgozott a területen. A csapat az eltelt 15 év alatt legalább 8 épületet azonosított, köztük egy árokkal ellátott kastély alapjait is, amelyhez két terem és egy udvar is tartozott. Wilson úgy tervezi, hogy amennyiben javul az időjárás, alaposabban is megvizsgálják az épület struktúráját.

A férfi most egy olyan engedély megszerzéséért küzd, amely feljogosítja egy látogatóközpont létrehozására. Wilson egy kempinget is szeretne kialakítani, hogy a turisták megnézhessék az ásatásokat, és ezzel a város történetét is megismerjék.

Trellech rövid élete

A középkorban Trellech a régió egyik legvirágzóbb városa volt, fénykorában lakossága nagyjából negyede volt Londonénak. A kutatók úgy gondolják, a várost a De Clare család hozta létre a 13. században azzal a céllal, hogy fegyvereket, páncélokat és egyéb katonai felszereléseket készíttessenek a településen.

A helyi munkaerő számára igencsak vonzó lehetett a városias központ, mert Trellech hamar virágzásnak indult.

Az iparosodott település azonban végül igen rövid életűnek bizonyult.

A De Clare család ellenségei hamar kiszemelték, rengeteg támadás érte a várost. A határhoz való közelsége miatt ráadásul Trellech az angolok elleni walesi ellenállás célpontjává is vált. A későbbiekben a környéken végigsöprő járványok miatt teljesen elnéptelenedett a település, végül nyom nélkül eltűnt.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.