Tudomány

Ősi menóra- és keresztvésetet fedeztek fel egymás mellett

24.hu
24.hu

2017. 01. 04. 17:57

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint közel 2 000 éves metszeteket találtak egy izraeli barlangban. A menórát, illetve a keresztet ábrázoló véset igen közel van egymáshoz, ennek ellenére a régészek úgy gondolják, a két faragvány nem egy időben készült.
Korábban a témában:

A véseteket véletlenül fedezték fel azok a túrázók, akik egy dél-izraeli barlang földalatti vájataiban barangoltak. A régészek úgy gondolják, a menórát ábrázoló metszet valamikor a 2. században, míg a keresztet formázó a 4. század során keletkezett. A szakértők szerint a hétkarú és háromlábú menóra az időszámítás szerint 70-ben lerombolt Második Templomban használt hagyományos gyertyatartót szimbolizálja.

A két, egymáshoz igen közel elhelyezkedő jelkép mintha csak a zsidóság és a kereszténység rokonságára utalna.

A barlangban egyébként egyéb véseteket is felfedeztek, például egy kulcsra emlékeztető faragványt. Száár Ganor, az Izraeli Régészeti Hatóság askelóni kerületi régésze szerint a környék barlangjait egy ideje ismerik már a kutatók: Sefela területén sok renegát zsidó bujkált a Bar Kohba-felkelés után.

Ganor úgy gondolja, a menórát akkor véshették a sziklába, amikor a barlangban egy vízvezetéket alakítottak ki. A vésetet valószínűleg a helyi zsidó település egyik lakója hozhatta létre, valamikor a felkelés korában.

A keresztet később vésték, valamikor a bizánci időszak során

– tette hozzá a szakember.

A modern menórákon általában kilenc ág van, melyekből nyolc a hanuka éjszakáit szimbolizálja. A hagyományos gyertyatartók, melyek az Első- és a Második Templomban is álltak, ezzel szemben csupán hétágúak voltak – a hanuka ugyanis igazán csak a szent hely lerombolása után alakult ki.

A hétágú menóra fontos jelkép volt az ókori zsidóság számára, a szimbólum még a kóser kenyereken is megjelent, hogy segítse azok azonosítását. 2012-ben egy akkói ásatáson a régészek egy kerámiabélyeget fedeztek fel, melyen a jellegzetes gyertyatartó volt látható. A szakértők szerint a pecsét egy péké lehetett, aki a bizánci korban ennek segítségével jelölte meg a zsidó ügyfelek számára is fogyasztható termékeket.

A hétágú menóra jelét emellett számtalan tekercsben, feliraton, sőt, egy üvegedény fogóján is azonosították már.

A kőbe vésett szimbólumok azonban jóval ritkábbak. Ganor szerint éppen ezért a most felfedezett faragvány sokat segíthet megérteni, milyen is volt az élet a második században Sefela területén.

Ez az izgalmas felfedezés, amely szimbolikus módon épp hanuka ünnepe alatt lett feltárva, igazolja azokat a tudományos vizsgálatokat, melyek a település Második Templom korabeli zsidó jellegére vonatkoznak

– állapította meg a kutató.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.