Tudomány

Megdől minden eddigi melegrekord

A mérések kezdete óta 2015 volt globálisan a legmelegebb év, de 2016 mérlege még ennél is rosszabb lehet. A klímaváltozás már több embert űz el otthonából, mint a háborúk.

Komoly tudósok ma már nem vitatják, hogy a globális felmelegedés gyors üteméért az emberi tevékenység, elsősorban az üvegházgázok légkörbe juttatása a felelős. A következmények felmérhetetlenek: a tengerszint emelkedése metropoliszokat önthet el, soha nem tapasztalt viharok, aszályok és áradások következnek, egyre drágább kincs lesz az édesvíz, milliárdnyi emberből válhat klímamenekült. Ha megakadályozni nem is, de kordában tarthatnánk a klímaváltozást, ha gyorsan és együtt cselekednénk.

A jelek egyre ijesztőbbek. A Meteorológiai Világszervezet, a WMO szerint globális szinten a tavalyi év volt a valaha mért legmelegebb. A felszínhőmérséklet földi átlagát tekintve 2016 viszont nagy valószínűséggel még annál is melegebb lesz.

Az előzetes adatok alapján a globális átlaghőmérséklet mintegy 1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. Ezzel megdől a szárazföldek és a tengerfelszín hőmérséklet éves átlagainak minden eddigi rekordja.

Magyarország is melegszik

Magyarországon a hőmérsékletek jól követik a globális változásokat, ám a kisebb terület miatt nálunk nagyobb a változékonyság, a hazai nagy anomáliák nem feltétlenül esnek egybe az európai vagy az egész bolygót érintő anomáliákkal – olvasható a met.hu-n. Nálunk a 2014-es év volt a legmelegebb. Az idén januártól novemberig tartó időszak a 10. legmelegebb volt 1901 óta, így egy átlag körüli decemberrel is 2016-ot a valaha mért tíz legforróbb év közé sorolhatjuk majd.

Az idei ősz még úgy is sokkal melegebb volt a szokásosnál, hogy október elején erősen lehűlt a levegő, néhol még havazott is. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 10,6 Celsius-fok volt, ami 0,3 fokkal haladta meg a sokéves, 1981 és 2010 közötti normálértéket. Nagyok voltak az eltérések is. Szeptember 1,95 fokkal alakult az átlag felett, sőt még hőségnapok is előfordultak.

Ez azt jelenti, hogy a napi maximumhőmérséklet átlépi a 30 Celsius-fokot – 2016 szeptemberében Békéssámsonon 12 ilyen hőségnapot regisztrált az Országos meteorológiai Szolgálat. A csapadék eloszlása is igencsak rendhagyó volt. Szeptemberben 40 százalékkal kevesebb hullott, míg októberben a 30 éves átlag másfélszerese szakadt a nyakunkba.

Olvad a jég, emelkedik a tengerszint

Globális szinten az októberig rendelkezésre álló hőmérsékleti adatok elég magasak ahhoz, hogy 2016 új rekordot hozzon. Ekkor pedig elmondhatjuk, hogy a 17 legmelegebb évből 16 az ezredforduló után lépett fel. A hőmérséklet emelkedésért felelős üvegházgázok koncentrációja idén is tovább emelkedett. A jeges-tengeri jégtakaró továbbra is rekord alacsony szinten maradt, különösen az év elején és az októberi fagyási időszakban, ezen kívül nagyon korai és jelentős volt a grönlandi jégtakaró olvadása – sorolja az Országos meteorológiai Szolgálat.

Az óceáni hőtartalom növekedését fokozta az El Niño esemény, ami korallfehéredéssel és az átlagosnál nagyobb mértékű tengerszint emelkedéssel járt.

2016 eddigi legpusztítóbb eseménye a Matthew hurrikán, ami Haitin a 2010-es földrengés óta a legnagyobb humanitárius katasztrófa volt. Elmondható tehát, hogy egyre nyilvánvalóbb az emberi tevékenység hatása a veszélyes és nagy károkat okozó szélsőséges időjárási és éghajlati eseményekre.

Oroszország sarkvidéki területein 6–7 Celsius-fokkal haladta meg a hőmérséklet a sokéves átlagot. Az északi sarkvidék tágabb környezetében Oroszországban, Alaszkán és Kanada északnyugati részén az átlagosnál legalább 3 fokkal volt melegebb. Régebben a rekordokat tizedekben mértük, mára változott a helyzet, fokokról beszélünk. …

A klímaváltozás hatására egyre inkább növekszik a szélsőséges időjárási helyzetek előfordulásának gyakorisága. Az egy emberöltő alatt egyszer előforduló hőhullámok és árvizek egyre gyakoribbá válnak. Az emelkedő tengerszint miatt a trópusi ciklonok keltette hullámok magasabbra törnek a part menti régiókban

mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Egy év alatt 20 millió klímamenekült

Részleteket a hó- és jégborítottságról, az extrém melegekről ide kattintva olvashat. Most csak a klímamenekültekről néhány szó.  A gyakoribb, és potenciálisan egyre intenzívebb időjárással kapcsolatos katasztrófák, az erőforrásokon való osztozkodás okán kialakult verseny, valamint az emelkedő tengerszint miatt a Migráció Nemzetközi Szervezete szerint nőni fog a népvándorlás.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa közölte: 2015-ben 113 országban mintegy 19,2 millióan költöztek új helyre az időjárás, a víz, az éghajlat és geofizikai veszélyek miatt, több, mint kétszer annyian, mint amennyit erőszakos konfliktusok váltottak ki.

Az időjárással kapcsolatos veszélyek 14,7 millió ember költözését idézték elő. A legtöbb embernek Dél- és Kelet-Ázsiában kellett elhagynia az otthonát, de nincs olyan régió a Földön, amelyre ne lett volna hatással.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik