Tudomány

Megdől minden eddigi melegrekord

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 12. 06. 16:55

A mérések kezdete óta 2015 volt globálisan a legmelegebb év, de 2016 mérlege még ennél is rosszabb lehet. A klímaváltozás már több embert űz el otthonából, mint a háborúk.
Korábban a témában:

Komoly tudósok ma már nem vitatják, hogy a globális felmelegedés gyors üteméért az emberi tevékenység, elsősorban az üvegházgázok légkörbe juttatása a felelős. A következmények felmérhetetlenek: a tengerszint emelkedése metropoliszokat önthet el, soha nem tapasztalt viharok, aszályok és áradások következnek, egyre drágább kincs lesz az édesvíz, milliárdnyi emberből válhat klímamenekült. Ha megakadályozni nem is, de kordában tarthatnánk a klímaváltozást, ha gyorsan és együtt cselekednénk.

A jelek egyre ijesztőbbek. A Meteorológiai Világszervezet, a WMO szerint globális szinten a tavalyi év volt a valaha mért legmelegebb. A felszínhőmérséklet földi átlagát tekintve 2016 viszont nagy valószínűséggel még annál is melegebb lesz.

Az előzetes adatok alapján a globális átlaghőmérséklet mintegy 1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. Ezzel megdől a szárazföldek és a tengerfelszín hőmérséklet éves átlagainak minden eddigi rekordja.

Magyarország is melegszik

Magyarországon a hőmérsékletek jól követik a globális változásokat, ám a kisebb terület miatt nálunk nagyobb a változékonyság, a hazai nagy anomáliák nem feltétlenül esnek egybe az európai vagy az egész bolygót érintő anomáliákkal – olvasható a met.hu-n. Nálunk a 2014-es év volt a legmelegebb. Az idén januártól novemberig tartó időszak a 10. legmelegebb volt 1901 óta, így egy átlag körüli decemberrel is 2016-ot a valaha mért tíz legforróbb év közé sorolhatjuk majd.

Az idei ősz még úgy is sokkal melegebb volt a szokásosnál, hogy október elején erősen lehűlt a levegő, néhol még havazott is. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 10,6 Celsius-fok volt, ami 0,3 fokkal haladta meg a sokéves, 1981 és 2010 közötti normálértéket. Nagyok voltak az eltérések is. Szeptember 1,95 fokkal alakult az átlag felett, sőt még hőségnapok is előfordultak.

Ez azt jelenti, hogy a napi maximumhőmérséklet átlépi a 30 Celsius-fokot – 2016 szeptemberében Békéssámsonon 12 ilyen hőségnapot regisztrált az Országos meteorológiai Szolgálat. A csapadék eloszlása is igencsak rendhagyó volt. Szeptemberben 40 százalékkal kevesebb hullott, míg októberben a 30 éves átlag másfélszerese szakadt a nyakunkba.

Olvad a jég, emelkedik a tengerszint

Globális szinten az októberig rendelkezésre álló hőmérsékleti adatok elég magasak ahhoz, hogy 2016 új rekordot hozzon. Ekkor pedig elmondhatjuk, hogy a 17 legmelegebb évből 16 az ezredforduló után lépett fel. A hőmérséklet emelkedésért felelős üvegházgázok koncentrációja idén is tovább emelkedett. A jeges-tengeri jégtakaró továbbra is rekord alacsony szinten maradt, különösen az év elején és az októberi fagyási időszakban, ezen kívül nagyon korai és jelentős volt a grönlandi jégtakaró olvadása – sorolja az Országos meteorológiai Szolgálat.

Az óceáni hőtartalom növekedését fokozta az El Niño esemény, ami korallfehéredéssel és az átlagosnál nagyobb mértékű tengerszint emelkedéssel járt.

2016 eddigi legpusztítóbb eseménye a Matthew hurrikán, ami Haitin a 2010-es földrengés óta a legnagyobb humanitárius katasztrófa volt. Elmondható tehát, hogy egyre nyilvánvalóbb az emberi tevékenység hatása a veszélyes és nagy károkat okozó szélsőséges időjárási és éghajlati eseményekre.

Oroszország sarkvidéki területein 6–7 Celsius-fokkal haladta meg a hőmérséklet a sokéves átlagot. Az északi sarkvidék tágabb környezetében Oroszországban, Alaszkán és Kanada északnyugati részén az átlagosnál legalább 3 fokkal volt melegebb. Régebben a rekordokat tizedekben mértük, mára változott a helyzet, fokokról beszélünk. …

A klímaváltozás hatására egyre inkább növekszik a szélsőséges időjárási helyzetek előfordulásának gyakorisága. Az egy emberöltő alatt egyszer előforduló hőhullámok és árvizek egyre gyakoribbá válnak. Az emelkedő tengerszint miatt a trópusi ciklonok keltette hullámok magasabbra törnek a part menti régiókban

mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Egy év alatt 20 millió klímamenekült

Részleteket a hó- és jégborítottságról, az extrém melegekről ide kattintva olvashat. Most csak a klímamenekültekről néhány szó.  A gyakoribb, és potenciálisan egyre intenzívebb időjárással kapcsolatos katasztrófák, az erőforrásokon való osztozkodás okán kialakult verseny, valamint az emelkedő tengerszint miatt a Migráció Nemzetközi Szervezete szerint nőni fog a népvándorlás.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa közölte: 2015-ben 113 országban mintegy 19,2 millióan költöztek új helyre az időjárás, a víz, az éghajlat és geofizikai veszélyek miatt, több, mint kétszer annyian, mint amennyit erőszakos konfliktusok váltottak ki.

Az időjárással kapcsolatos veszélyek 14,7 millió ember költözését idézték elő. A legtöbb embernek Dél- és Kelet-Ázsiában kellett elhagynia az otthonát, de nincs olyan régió a Földön, amelyre ne lett volna hatással.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.