Tudomány

A Google új bizonyítékot mutat a klímaváltozásra

Milyen felmelegedés? Milyen olvadás? Milyen tengerszint-emelkedés? A Google szerint ilyen, és talán ez végre meggyőzi azokat, akik kétkednek a dologban.

A Google Earth már nem új találmány, a térképszoftverrel összekapcsolt szolgáltatás a Föld körül keringő műholdak képeit varázsolja a képernyőkre már jó ideje. Mivel pedig ezek a felvételek már évek óta készülnek és frissülnek, a Google azt is kitalálta, hogy egyfajta kisfilmként megnézhetővé teszi, hogyan változtak egyes területek azóta, hogy a műholdak elkezdték fotózni ezeket odafentről.

Az évek alatt készített fotók összekapcsolását és animálását végző Timelapse funkció mostanában kap egy erőteljesebb frissítést, ahol olyan kiemelt helyszínek átalakulását lehet megtekinteni, amelyeket valóban nagyon komolyan érint a globális klímaváltozás. Láthatunk példákat a jégmezők és gleccserek eltűnésére az évről évre egyre forróbb időjárás miatt, de a sivatagosodás, vagy épp a mezőgazdaság miatti környezetpusztítás folyamata is szembetűnő.

Alaszkában, a Kenai-félszigeten például nagyon durván húzódik vissza az Exit-gleccser, az elmúlt 32 év riasztó trendje itt is megfigyelhető:

Az Egyesült Államok Maryland államában készült felvételek a tengerszint emelkedésére mutatnak szemléletes példát.

Nem csak a tengerek és óceánok vannak veszélyben, és gyakran pont nem a vízszint emelkedése jelent problémát. A Nebraska államban található McConaughy-tó e terület egyik legfontosabb édesvíz-forrása, de az időjárási viszonyok megváltozása és az innen eredő öntözés egyre nagyobb terhelése miatt pár évtized alatt a vízfelület egyharmada eltűnt.

A Google Timelapse oldalon bárki beírhatja egyébként az összes őt érdeklő területet, és megnézheti, ott hogy alakult az elmúlt néhány évtized. Sajnos esélyes, hogy kevesebb helyen tapasztalunk a környezet szempontjából pozitív változást, mint ahány rossz példába ütközünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik