Tudomány

A nap jó híre: a sör igenis jó a májnak!

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 10. 11. 17:23

Egyetlen titka van a dolognak: komló, sőt, még annál is több komló.

Azért szerencsés a tudományos kutatások eredményit böngészni, mert a tudósok időközönként kollektívan könnyítenek a lelkiismeretünkön. A legfrissebb ilyen nekifutás az Oxfordi Egyetem szakembereitől származik, akik a beszédes nevű Alcohol and Alcoholism című tanulmányukban a sör májra gyakorolt hatását vizsgálták.

A sörrel kapcsolatban csak ritkán emlegetjük az egészséges, kímélő, és az „igyunk belőle minél többet” kifejezéseket, bár moderált mennyiségben ezzel sem lehet probléma. A kutatás azt próbálta megállapítani, hogy a sör melyik összetevője vezet(het) májzsírosodáshoz, ami a túlzott alkoholfogyasztás egyik leggyakoribb és egyébként rendkívül súlyos következménye.

A tudomány oltárán néhány egeret áldoztak (?) fel azzal, hogy 12 órán keresztül különböző összetételű és minőségű alkoholt adtak nekik. Ezek között volt hagyományos sör, komló nélküli sör, illetve etanol.

A kísérlet végén megvizsgálták a májukat, és arra a jutottak, hogy az etanollal, illetve komló nélküli sörrel táplált állatok mája azonos mennyiségű zsírral „gazdagodott”, a megnövelt komlótartalmú nedűvel bódított egerek mája azonban sokkal kevésbé zsírosodott.

Mindebből nem volt nehéz levonni a következtetést, hogy a magas komlótartalmú sör fogyasztása esetén a máj sokkal jobban jön ki a buliból. Sőt, a megállapítások között még azt is megkockáztatják, hogy a komló egyfajta pajzsként védi a májat, amivel az egerek belső szerve jóval kevesebb károsodást (az úgynevezett oxidatív stressz) szenvedett a bevitt alkohol miatt.

Ennek mechanizmusa, vagy pontos okai egyelőre nem teljesen tisztázottak, az azonban biztos, hogy a komlós sörrel itatott egerek szervezetében az iNOS enzim szintje alacsonyabb volt a többiekéhez képest, így az a tipp, hogy ez az anyag közvetíti a komló hatását a máj felé.

A lényeg tehát, hogy a sör egészséges, a sok komlóval ellátott sör meg még inkább, sőt, a komló antioxidáns hatásának köszönhetően kifejezetten májkímélő. Ezért tessék a komlóban dús, tehát a Pale Ale típusú, keserűbb típusú söröket keresni és főleg fogyasztani (persze csak mértékkel).

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.