Gazdaság

400 milliárd forintból 2500 lakásos új városnegyed épül az Újpesti-öböl partján

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt, a beruházás alapkövét szerdán tették le. Az Újpesti-öböl partján, egy 14 hektáros, évtizedek óta elhanyagolt, rozsdaövezeti területen a következő években, több ütemben több mint 2500 lakás épül fel.

A fejlesztés részeként 90 000 négyzetméternyi parkosított környezetet alakítanak ki, ami számos szabadidős és sportolási lehetőséget kínál. Ezt a zöldterületet, valamint az 1,2 kilométeres, Duna-parti sétányt a társaság 20 milliárd forint közcélú beruházás részeként alakítja ki.

A terület autómentes lesz: nemcsak a garázs területét, hanem a kiszolgáló funkciókat ellátó járművek útvonalát (kukásautó, költöztető, ételfutár) is a felszín alá viszik. Ezen felül a beruházás részeként árvízvédelmi rendszert is kialakítanak a területen. Az épületek hőenergia-szükségletét hőszivattyúk fedezik, így nincs szükség sem földgáz, sem távhő használatára, a lakóházak tetejére pedig napelemrendszert telepítenek.

Az új városnegyed területén felépül egyebek közt egy óvoda, valamint a főváros legnagyobb, közösségi funkciókat ellátó létesítménye is, amelyben fitness- és wellnessközpontot is kialakítanak. Mivel a fejlesztés rozsdaövezetben található, ezért az épülő lakásokra alkalmazható a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs, amelynek az összegét a vásárlók vissza is igényelhetik, olvasható a Cordia közleményében.

Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke közölte, hogy 45, illetve 65 méter magas épületek építésével érik el, hogy a területnek csak körülbelül a 30 százalékát építik be. Az első ütemben épülő 178 lakásból már körülbelül 90-et értékesítettek, az átadás 2026 nyarán várható. A lakások átlagos négyzetméterára 2 millió forint felett mozog.

Kapcsolódó
Toronyházas, túlépített városnegyed születhet az Újpesti-öbölben
Hatvanöt méter magas tornyok egész sora kerülhet a Népsziget melletti, eddig üresen álló területre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik