Tudomány

Ez a kreativitás 14 összetevője

24.hu
24.hu

2016. 10. 10. 18:12

A megfoghatatlan és igen komplex összetevőket a Kenti Egyetem kutatói azonosították.
Korábban a témában:

Dr. Anna Jordanous, a Számítógépes Tanszék előadója Dr. Bill Kellerel, a Sussexi Egyetem nyelvszakértőjével azon dolgozott, hogy meghatározza az emberi kreativitás összetevőit. Ehhez a kutatók azt vizsgálták, miként beszélnek az emberek a témáról. A szakértők fő célja az volt, hogy a számítógépek számára is használhatóvá tegyék az alkotókészséget leíró rendszert.

A tudósok azt elemezték, hogy az emberek milyen kifejezéseket használnak, amikor a kreativitásról van szó. A szakértők igen sokféle akadémiai és tudományos vita anyagát nézték át, így pszichológiai, művészeti, üzleti és informatikai munkákat is.

Új tanulmányukban végül összefoglalták a gyűjtésalapú kutatásuk eredményeit. Jordanouszék egyedi megközelítése reményeik szerint a számítógépes technológia fejlődését is előmozdíthatja. A kutatók egy viszonylag új tudomány, a mesterséges kreativitás miatt tartják fontosnak a kérdést – a számítógépek alkotóképességét vizsgáló terület a mesterséges intelligencia-kutatást, a kognitív pszichológiát, a filozófiát és a művészeteket is érinti.

A használt szavakat egy nyelvi elemző program segítségével azonosították és csoportosították. Összesen 14 összetevőt találtak, melyek a következők:

 1. Aktív részvétel és kitartás: állandó reakciók, a kreativitásra gyakorolt szándékos hatás, illetve a problémák esetén is fennálló kitartás.
 2. A bizonytalanság kezelése: megbirkózás a hiányos, hiányzó, összefüggéstelen, ellentmondásos, nem egyértelmű és bizonytalan adatokkal.
 3. Szakterületi kompetencia: szakterület-specifikus intelligencia, tudás, tehetség, képesség és szakértelem.
 4. Általános szellemi képesség: általános intelligencia és IQ.
 5. Az eredmények generációja: törekvés valamilyen végcélra, eredményre, illetve az igyekezet valami új létrehozására.
 6. Függetlenség és szabadság: munkafüggetlenség a cselekedetek és döntések feletti kontrollal.
 7. Szándék és érzelmi érintettség: személyes és érzelmi befektetés, önkifejezés és önmagunk bevonása az alkotói folyamatokba.
 8. Eredetiség: újdonság és eredetiség, akár egy új tárgy létrehozásával, akár új észrevétel és szemlélet segítségével.
 9. Haladás és fejlődés: egy folyamat alatt lejátszódó haladás, fejlődés és fejlesztés.
 10. Szociális interakció és kommunikáció: a munka kommunikálása és reklámozása meggyőző és pozitív módon.
 11. Spontaneitás/Tudat alatti feldolgozás: gyors reakciók, illetve annak a felismerése, hogy nem kell az egész folyamatot ellenőrzés alatt tartani, bizonyos elemeket elég tudat alatt irányítani.
 12. Gondolkodás és értékelés: a lehetséges megoldások összegyűjtése, értékelése, és a legtökéletesebb kiválasztása.
 13. Érték: olyat alkotni, melyet mások is elismernek, melyet nem hozhat létre akárki.
 14. Változatosság, divergencia és kísérletezés: különféle ötletek létrehozása, összehasonlítása, kiválasztása, elfogulatlan próbálgatása.

A Jordanous csapata által azonosított összetevők a tervek szerint a számítógépek alkotókészségének mérését fogják szolgálni. A pontok remélhetőleg a mesterséges intelligencia fejlesztésében is nagy segítségre lesznek, hiszen a 14 pontból álló rendszerrel elviekben létrehozható egy kreatív rendszer alapja.

(Via: University of Kent)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.