Tudomány

Rommá verte Doomban az emberi játékosokat az új mesterséges intelligencia

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 14:22

Egy kutatócsoport ölni tanította saját mesterséges intelligenciáját. Természetesen nem a való életben, csupán a klasszikus belsőnézetes sci-fi játékban. A programot azért képezték ki, hogy a deathmatch könyörtelen és precíz mészárosává váljon.
Korábban a témában:

“Vajon miért épp a Doom?” – tehetnénk fel a kérdést.

Guillaume Lample és Devendra Singh Chaplot, a kutatást bemutató tanulmány szerzői felhívták a figyelmet, hogy a mesterséges intelligenciákat eddig főleg olyan játékok használatára tanították meg, ahol a gép azonnal látja az ellenfelek lépéseit – ilyen például az Altari 2600-on űzhető Chess and Go.

A Doom viszont sokkal jobban hasonlít a valódi világra. Nem, nem a démonok és a földön heverő fegyverek, hanem a háromdimenziós környezet és a rejtett adatok miatt.

A szakértők szerint ebben a rendszerben sokkal nehezebb dolga van a mesterséges intelligenciának, mint a kétdimenziós modellekben. A programnak bonyolult navigációt kell végeznie a terepen, tárgyakat kell gyűjtenie, sőt, az ellenséget is fel kell ismernie. A belső nézet miatt a gép feladata sokkal inkább hasonlít a valóság robotikai küldetéseire.

Tehát mit is csinál a program, amikor játszik? Röviden fogalmazva: egyszerre két dolgot. Egyrészt folyamatosan mozog a térben, és próbálja begyűjteni a tárgyakat; másrészt pedig az ellenségeket kutatja. A szakértők ennek megfelelően két lépcsőben készítették fel az intelligenciát a játékra.

Első körben egy üres pályán tanították meg a tájékozódásra, ahol jutalmat kapott a tárgyak felvételekor, míg büntetést, ha a lávára lépett. Egy bő egyhetes kiképzés után a gép már gond nélkül haladt a Doomban, pár órányi felkészítést követően pedig már az ellenséget is képes volt azonosítani. A gyakorlás után a program előbb emberi felhasználók oldalán harcolt a játék által irányított egységek ellen, majd következtek a véres deathmatchek és az emberi ellenfelek.

Mondanunk sem kell, a mesterséges intelligencia agyonnyerte magát – igaz, egyszer-kétszer azért őt is kilőtték.

Bár a Doom messze nem a legbonyolultabb program, azért elég hátborzongató belegondolni, hogy néhány napig tartó tanulással milyen eredményeket ért el a gép.

Ha bírja a gyomra az állandó forgolódást, itt megtekintheti a mesterséges intelligencia mészárlását:

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.