Tudomány

A hangod elárulhatja a betegségedet

Új alapokra helyezné a diagnosztizálást az, ha a beteg csak beszélne, a mesterséges intelligencia pedig megállapítaná, hogy valami komoly baja, például koszorúér problémája van.

Az egyértelmű, hogy a hangból következtethetünk az érzelmi állapotra, az viszont már kevésbé ismert, hogy ugyanígy az egészségi állapotra is, és most nem arra kell gondolni, hogy aki be van rekedve, az náthás, vagy meccsen volt. Sokkal inkább arról van szó, amit a Beyond Verbal nevű cég fejleszt éppen.

A Beyond Verbal  létrehozott egy olyan API-t (tehát fejlesztőkészletet, aminek segítségével bárki saját szoftvert készíthet), ami a Beyond mHealth Research Platformon keresztül képes a hangból megállapítani azt, hogy az illetőnek milyen az egészségi állapota. Mindezt úgy valósítja meg, hogy az API tartalmaz egy mesterséges intelligenciát is, ami segít a kutatóknak olyan mintákat felfedezni, melyek összefüggenek egyes betegségekkel. Habár a Beyond Verbal csak a saját lehetőségein belül végezte a fejlesztést, mégis úgy vélekedik, hogy a technológiát másoknak átadva, komoly hatást lehet gyakorolni az egészségügyre.

voice

A cég szerint a specifikus hangbeli markerek, illetve minták egyértelműen hozzákapcsolhatók egyes egészségügyi problémákhoz, mint például a koszorúér betegségek igenis megjelennek az emberek hangjának apró változásaiban. Ha a Beyond Verbal másokkal együtt dolgozva valóban használhatóvá teszi a megoldását, akkor az alapjaiban változtathatja meg a diagnózis felállításának menetét. Hiszen csak beszélnie kell a betegnek, és máris tudható, hogy mi a baj, bár azt azért el kell mondani, hogy a sajtóanyag nem tartalmazza részletekbe menően a folyamatot.

Az izraeli cégnek nem ez az első próbálkozása a hanggal kapcsolatban, hiszen korábban már az érzelmi állapotok mentén is nekiindultak hasonló feladatnak, és egyáltalán nem tűnik illogikusnak, hogy ha ott sikerült előrehaladást elérni, akkor ugyanez működhet az egészségügy területén is. Ahhoz azonban, hogy valóban jól használható legyen a Beyond Verbal AI-je, rengeteg információra és adatra van szüksége, ez pedig hosszabb folyamatot eredményez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik