Tech

Mesterséges intelligenciát épít a Microsoft

Rátfai Gábor
Bátky Zoltán
Rátfai GáborBátky Zoltán

2016. 10. 03. 10:00

A Microsoft merészen a távolba néz. Vagy legalábbis nem ül tétlenül az eddig kifejlesztett intelligens szolgáltatásainak babérjain.

Mesterséges intelligencia. Ez az egyik legújabb “divat” a számítástechnikában, bár persze maga a fogalom nem újkeletű, sci-fi írók már a műfaj kezdete óta álmodnak meg olyan gépeket, amelyek már mindennemű emberi beavatkozás nélkül gondolkoznak, cselekszenek, tanulnak, következtetéseket vonnak le (na meg persze éreznek, öntudatra ébrednek és fellázadnak, de ezt most hagyjuk egy következő cikkre). Mindenesetre chatrobotoktól gyártási automatizáló gépagyakig sokféle vonalon fejlesztenek a cégek, hogy egyes munkákból kivonhassák az emberi tényezőt.

A Microsoft is szeretne valami igazán ütőképes mesterséges intelligenciát összedobni, ezért létrehozta az AI and Research Group nevű csoportot, ami kombinálja a Microsoft Research, a Bing, és a Cortana termékcsoport melósait annak érdekében, hogy a hétköznapokban használt technológiákba is bekerüljön a gépi gondolkodás képessége.

Mindez azt jelenti, hogy egy ötezer fős egység jön létre mérnökökből és számítástechnikai profikból, akiket a 20 éve a cégnél dolgozó veterán, Harry Shum vezet, aki korábban technológiai és kutatási alelnök volt. A Microsoft eddig is nagy kedvelője volt az intelligens szolgáltatásoknak, hiszen ott van a Skype Fordító, a Cortana, és hát többé kevésbé ide sorolható a Tay nevű chatbot is. Vele azonban történt egy kis baki, hiszen szűk egy nap alatt vált kedves iskolás kislányból szó szerint egy nimfomán, trágár nácivá. A Cortana Intelligence Suite pedig olyan, hogy már az Uber is használja, mégpedig arcfelismerésre, mert a sofőrök minden fuvar elején nyomnak egy szelfit, amit aztán a rendszer összehasonlít a már benne lévő arccal.

Az előző hét elején pedig egy demonstráció keretein belül mutatták meg, hogy az újraprogramozható chipek miképpen gyorsítják fel a mesterséges intelligencián alapuló neurális hálót, miközben az Azure nevű felhőalapú szolgáltatás nagy sebességű szövegfordítást végez. A Microsoft ezekkel bizonyítja az AI szolgáltatások négyirányú megközelítését, ami felöleli az intelligens funkciókat a szolgáltatásokban (mint a Cortana), az alkalmazásokban (mint a Skype), és a feladat végrehajtásokban (mint az arcfelismerő és gépi fordító API), illetve az infrastruktúrába (mint az Azure).

Szóval amit a cég most elkezdett, annak még nem feltétlenül heteken belül látjuk majd a gyümölcsét, inkább a különféle kapcsolódó szolgáltatások lesznek a tervek szerint egyre okosabbak és önműködőbbek. Csak persze ne járjanak úgy, mint a fent említett nácoid chatrobot-kislány…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2016. november 23.
Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.