Tudomány

Állítólag egy férfit kigyógyítottak a HIV fertőzésből

Habár még évekbe telhet a módszer elterjedése, de ha valóban megállja a helyét, akkor 37 millió fertőzött gyógyulhat meg.

Az Egyesült Királyság öt egyeteme bejelentette, hogy egy olyan teszt korai fázisában vannak, melynek végeredményeként sikerülhet kigyógyítani egy 50 fős csoportot a betegségből, de azt azért igyekeznek kijelenteni, hogy csak idővel fog kiderülni, valóban sikeres-e az eljárás, vagy sem.

Az új, úttörőnek is tekinthető gyógymód három fő lépésből áll, melyből az egyik a jelenleg is használt anti-retrovirális gyógyszerek, melyek megakadályozzák a T-sejteket (ezek az immunrendszer azon elemei, melyeket a HIV megfertőz), hogy millió számra szaporítsák a vírust. A második lépés, hogy megfertőzik a pácienst egy olyan vírussal, ami arra készteti az immunrendszert, hogy fokozottan képes legyen megtalálni és megsemmisíteni a még mindig fertőzött T-sejteket. Harmadik lépésként pedig a vorinostatként ismert gyógyszert adnak a betegnek, ami aktiválja az alvó T-sejteket, előtérbe hozva a “kick and kill” stratégiát, aminek eredményeként a megerősített immunrendszer képes elpusztítani a maradék HIV-fertőzött sejteket.

stop hiv

Azt remélik, hogy az új kezelés eltávolítja a vírus minden nyomát a szervezetből, így azokból is, melyekben évekig lappang a betegség, már csak azért is, mert ennek hiányában abban sem lehetnének biztosak, hogy tényleg sikerült kitakarítani a fertőzést a testből. Arra, hogy a háromlépéses kezelés hatásos lehet, jelenleg egy 44 éves férfi a viszonylagos bizonyíték, aki a The Sunday Times-nak azt mondta, a legutóbbi vértesztjére néhány hete került sor, és nem találtak kimutatható vírust a vérében. Igaz, azt hozzátette, hogy ez talán az anti-retrovírus használata miatt van, tehát várni kell még a valódi bizonyosságra.

Eddig egyébként egyetlen személy ismert, aki valóban kigyógyult a HIV-fertőzésből, ő pedig az amerikai Timothy Ray Brown, rajta viszont teljes csontvelő-transzplantációt hajtottak végre Németországban egy olyan donorral, aki immunis a HIV-re. Ezzel a módszerrel az a probléma, hogy nagyon nehéz megtalálni a megfelelő donort, aki nem csupán immunis, hanem még össze is passzol a beteggel. Ellenben ha az angolok módszere beválik, az 37 millió embernek adhat reményt szerte a világban, ám ha működik is (és ez nagy kérdőjel), még évekbe telhet, mire mindennapos gyakorlattá válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik