Tudomány

A rovarok a gazdagok lakásait szeretik

Nem csak az emberek, hanem a gerinctelen albérlők is szeretik, ha jólét veszi őket körül.

Bármilyen hihetetlen, de az, ha egy otthonban minden rendben van, és a jólét egyértelmű nyomai láthatóak, akkor ott bizony a biodiverzitás is lényegesen gazdagabb, amit ökológiailag “luxus-hatásként” lehet nevezni. Egy új, amerikában elvégzett kutatás szerint egyértelmű összefüggés van aközött, hogy egy adott otthonban milyenek a jövedelmi viszonyok, és ehhez mérten mennyi gerinctelen élőlény található bennük.

A kutatás a Raleigh nevű, Észak-Kaliforniában található településre koncentrált, ahol az ökológusok ötven otthonban folytattak empirikus alapú kutatásokat, tehát szó szerint feltúrták a lakás legzegzugosabb pontjait is (a fehérneműs fiókot is beleértve), és begyűjtötték a fellelhető ízeltlábúakat. Így mindamellett, hogy egy halom rovart pucoltak ki a nehezen hozzáférhető helyekről is (a háziasszonyok nagy örömére), egyúttal viszonylag távolabbra mutató következtetéseket tudtak arra vonatkozóan levonni, hogy milyen összefüggésben van mindez az adott otthon anyagi lehetőségeivel. Sőt, hogy minél pontosabb legyen a megállapítás, nem csak az adott ház/lakás játszott szerepet a megállapításban, hanem a szomszédos háztartásokat is figyelembe vették, hiszen ezek kölcsönhatásban állnak egymással.

funny bugs

Mindebből az derült ki, hogy az anyagilag jobban teljesítő környékeken ezekből a kis fickókból is több volt, de az is kiderült, hogy a kertvárosi, kevésbé zsúfolt helyeken is megnövekedett a számuk, de itt inkább bogarakra, pókokra, és hangyákra kell gondolni, nem pedig csótányokra. Az ökológusok összesen 511 fajt találtak, melyekből egy-egy háztartásban 32-211 különböző éldegélt, ugyanakkor mivel a kutatás alanyai önkéntesen jelentkezhettek, így ez biztosan torzítja az eredményt. Hiszen ahol nem megy olyan jól, és csótányok rohangásznak a padlón, valószínűleg a tulajdonosok sem engedik be szívesen az ökológusokat.

Nem nehéz egyébként belátni, hogy ahol az anyagi helyzet megengedni, ott általában nagyobb a kert, tudatosabb a növényfajok kiválasztása, jobb a talaj, ez pedig valahol azt is eredményezi, hogy a gerinctelenek szívesebben mennek oda, hiszen ez nekik is jobb. Sőt, a szemetesben is minőségibb cuccok találhatóak, így pedig a lépcsőzetes hatás miatt mind több és több apróság veszi be magát a házba is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik