Tudomány

Hordozható gyógyszergyárat fejlesztett ki a MIT

Mire egy gyógyszer a gyártól eljut oda, ahol szükség van rá, rengeteg idő telik el. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a készítmények pillanatokon belül rendelkezésre állnának? A MIT kutatói is épp így gondolják.

A biogyógyszereket igen sok terápiánál használják – így például a cukorbetegek kezelésénél. Ezeket a készítményeket általában nagy erjesztőüzemekben hozzák létre, a hosszadalmas szállítás miatt azonban csak napok alatt juthatnak el a gyógyszertárakba.

A MIT egyik kutatócsoportja ezért úgy döntött, kifejleszt egy szerkezetet, mellyel mind időt, mind pénzt spórolhat az egészségügy. Az eszköz egyetlen adagnyi gyógyszer elkészítésére alkalmas, sokszor azonban épp az az egy dózis is sokat jelenthet.

A rendszer alapja egy programozható élesztőtörzs, a Pichia pastoris, amely képes terápiához használt fehérje előállítására. A gomba igen könnyen növeszthető, ráadásul hatalmas mennyiségű proteint tud előállítani. A kutatók éppen ezért választották a fajt, amelyet végül még módosítottak is, így még több anyag előállítására vehető rá.

Az apró gyár működéséhez egy kémiai anyagot tartalmazó folyadékot kell önteni a reaktorba, ahol aztán az elkeveredik az élesztő sejtjeivel. A szerkezeten belül az elegyet három oldalról polikarbonát, míg a negyedikről légáteresztő membrán veszi körül. A hártya nyomás alá helyezésével a tartályban lévő folyadék még jobban elvegyül a sejtekkel.

Az eszközhöz tartozik egy érzékelő, amely folyamatosan méri az oxigénszintet, a pH-értéket és a hőmérsékletet – ezek ugyanis mind kulcsszerepet játszanak a gyár megfelelő üzemelésében.

Tim Lu, az új technológiát bemutató tanulmány szerzője szerint találmányuk nem csak az elzárt településeken lehet forradalmi. A kutató úgy gondolja, a jövőben a szerkezetet a harctereken, és akár az űrben is használhatják majd.

Ehhez azonban további finomításokra lesz szükség, a miniatűr gyárak ugyanis egyelőre csak bizonyos típusú szerek előállítására alkalmasak, ráadásul üzemeltetésük is költséges.

(Via: MIT News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik