Tudomány

A mesterséges fény sokat árt az egészségnek

24.hu
24.hu

2016. 07. 16. 13:00

Egy egereken elvégzett új kísérlet rámutatott: az állandó fény tönkreteszi a testet.
Korábban a témában:

A hollandiai Leiden Egyetem Gyógyászati Központ tudósainak kutatása ismét bebizonyította, hogy a fény-sötétség körforgás elengedhetetlen az egészséges élethez. A ritmus felborulása számtalan rendellenességet okozhat, így immunrendszerbeli problémákat, izomgyulladást, vagy épp a csontritkulás korai kialakulását.

A jó hír az, hogy ezek a rendellenességek később visszafordíthatók, ha a megfelelő fény-sötétség ciklus tartósan visszaáll.

A kísérlet során Johanna Meijer és társai egerek egészségügyi állapotát figyelték meg. A rágcsálókat állandó fénynek tették ki, 24 héten keresztül. A vizsgálat alatt hamar kiderült, hogy a folytonos világosság felborítja bizonyos agyi funkciók ritmusát.

Standard erőtesztek azt is bebizonyították, hogy a fény-sötétség ciklus megváltozása a vázizomzatra is negatív hatással van. Az eredmények alapján az egerek csontjai a romlás jeleit mutatták, az izomzatukban pedig olyan korai gyulladást fedeztek fel, melyet kórokozók szoktak kiváltani.

Később a rágcsálók világosság-körforgását visszaállították, két hét elteltével pedig az élőlények egészségi állapota is rendbe jött.

A felfedezés rámutat, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a fénykezelésre, különösen azok esetében, akik érzékenyek lehetnek a “túladagolás” miatt jelentkező rendellenességekre. Ez igen komoly feladat, mivel a Föld lakosságának 75 százaléka éjszaka is ki van téve a települések világosságának, emellett az állandó fény a kórházakban, és bizonyos munkahelyeken is megjelenik.

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a sötétség igenis fontos a szervezet számára. Az elképzelés logikus, hiszen az evolúció során az élet is úgy alakult ki, hogy a nappalok és éjszakák körforgásához igazodjon.

Meijer kutatócsoportjának következő célja az, hogy alaposabban megvizsgálják az eltorzult ciklus immunrendszerre gyakorolt hatását. Emellett annak is utánajárnának, hogy a természetes fény-sötétség arány javíthat-e a kórházi betegek állapotán.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.