Tudomány

Csernobili gombák utaznak a SpaceX szondájával

Igen érdekes utasokat visz magával a hétfőn elindított Dragon. A SpaceX szondája 8 olyan gombafajt szállít a fedélzeten, melyek csernobili mikrobákból lettek kitenyésztve. A kísérlet célja egy biológiai sugárzásvédő kifejlesztése.

A Naprendszer meghódításának egyik fő akadálya a sugárzás. A Föld mágneses terén és légkörén kívül a szervezet egyszerűen nem bírja elviselni a nagy energiájú töltött részecskék állandó ostromát – a behatástól módosul a DNS állomány, ez pedig rák kialakulásához vezethet.

A farmakológus Clay Wang szerint az űrállomásokon tapasztalt sugárzás mégis jó hatással lehet, legalábbis bizonyos mikroorganizmusok számára. A szakértő és társai kiválasztottak 8 gombafajt, melyek ősei 1988 és 2006 közt lettek begyűjtve Csernobilban. Egyes fajok közvetlenül az erőmű mellől, a tilalmi zónából származnak, két gombára pedig igaz, hogy kifejezetten kedveli a radioaktív sugárzást.

A mikroorganizmusokat eredetileg egy másik kutatás miatt gyűjtötték össze, Wang csapata azonban bízik benne, hogy felhasználásukkal olyan új anyagot hozhatnak létre, mellyel segíthetik az ember űrbeli útjait. A szakértő úgy gondolja:

a gombák olyan apró gyárak, melyekben nem minden gép működik.

Azt természetesen nem tudjuk, hogy ezek a “gépek” pontosan mire is képesek, éppen ezért szükséges egy olyan környezet megteremtése, melyben a passzív képességek aktiválódnak. És mi lehetne jobb közeg, mint az űr?

A kutató már korábban is végzett hasonló kísérletet. Áprilisban a szakértő arra volt kíváncsi, hogy a gomba képes-e létrehozni új gyógyászati vegyületeket a világűrben. Az akkori fajok laboratóriumi törzsekhez tartoztak, a mostaniak viszont genetikailag jóval vadabbak, így többféle anyag termelésére alkalmasak.

Bár a Nemzetközi Űrállomáson a sugárzás jóval kisebb, mint Csernobilban, a környezetben így is létrejöhetnek hasznos vegyületek. Ha sikerül megérteni a jelenség hátterében álló molekuláris folyamatokat, a gombák a jövő űrkutatásában kulcsszerepet játszhatnak majd.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik