Tudomány

Bizarr szaguk van az üstökösöknek

24.hu
24.hu

2016. 06. 28. 13:44

A 67P/Csurjumov–Geraszimenko 1969-es felfedezése óta hozza lázba a csillagászokat. Az égitest a második olyan üstökös, amelyre ember által készített eszköz eljutott. Az objektumot rengeteg szempontból lehet tanulmányozni, most egy igen alternatív megközelítés került előtérbe: az üstökös szaga.
Korábban a témában:

Philae űrszonda nem sokkal a landolás után elemezni kezdte a 67P/Csurjumov–Geraszimenko felszínének kémiáját. Bár a szerkezet mintát nem hozhat magával, a Földre eljuttatott információk alapján a kutatók létrehoztak egy mesterséges anyagot, amely alkalmas arra, hogy körbeszaglásszanak.

A minta megalkotásán egy nemzetközi csapat dolgozott. A cél az volt, hogy a másolat minél inkább visszaadja a 67P-n található kőzet aromáját. A különös illatú darabot végül ki is állította a londoni Royal Society, így bárki beleszippanthat egyet az üstökösbe. Aki úgy dönt, hogy valóban szaglászáshoz van kedve, az készüljön fel egy könnyfakasztó élményre, a minta ugyanis macskavizelet-, záptojás- és keserű mandulaszagot áraszt magából.

Érdekes, hogy az üstökös fő összetevői a vízgőz, a szén-dioxid és a szén-monoxid; ezek közül pedig egyiket sem érzékeli orrunk. A Philae azonban felfedezte a kőzetekben az ammónia, a hidrogén-szulfid, illetve a hidrogén-cianid jelenlétét. Ezek pedig sorra megtalálhatóak a vizeletben, a záptojásban illetve a mandulában, így valószínűleg ezek hozzák létre a jellegzetes aromát.

Ezen anyagok belégzése igen káros, ezért nem ajánlatos egy valódi üstökös szippantgatása. A kiállított darab természetesen nem tartalmazza magában a veszélyes összetevőket.

A minta júliusig lesz szagolható. Bár egyesek szerint a másolat halványan valami kellemes illatot is hordoz magán, az összhatás így is igen orrfacsaró, ezért csak erős gyomrúaknak ajánlott a kiállítás meglátogatása.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.