Tech

Megvan, hol kell keresni az idegenek nyomait

24.hu
24.hu

2016. 07. 11. 15:03

A földönkívüli élet keresésére számtalan módszer van. Hallgathatjuk az űrből érkező jeleket, vizsgálhatjuk más bolygók atmoszféráját, vagy éppen megnézhetjük, nem bocsátanak-e ki valamilyen lézersugarat.
Korábban a témában:

Eddig nem sikerült E.T.-ék nyomára bukkanni. A svédországi Uppsala Egyetem kutatói azonban egy új módszert fejlesztettek ki, amely segíthet megtalálni az idegeneket – már ha léteznek. A technológia az eltűnő galaxisok és csillagok vizsgálatán alapul.

Jogos a kérdés, hogy egy fejlett földönkívüli civilizáció miért tüntet el égitesteket? Valószínűleg magukat a csillagokat nem semmisítik meg, de elképzelhető, hogy Dyson-gömböt – vagy valami ahhoz hasonlót – építenek köréjük. A szerkezet létezésének ötletét az 1950-es évek végén az amerikai fizikus, Freeman Dyson vettette fel. Elképzelése szerint a rohamosan fejlődő civilizációknak egyre nagyobb energiaszükségletei vannak, ezért ha a technológiájuk elég fejlett, a földönkívüliek olyan gömb formájú burkot építenek a csillagok köré, melyeknek napelemei felfogják a sugárzást. Éppen emiatt az érintett égitestek látványa megváltozik.

A Dyson-gömb létezését sokan elképzelhetőnek tartják – például egyesek a Tabby csillagának jelenségét is ezzel magyarázzák. A tanulmány szerzői sem határolódnak el a gondolattól, emellett azt sem zárják ki, hogy a távoli világok lakói szándékosan rejtik el az égitesteket, mert nem szeretnék, ha kifigyelnék őket.

A kutatók ezen gondolatokból kiindulva régebben felvett adatok alapján nagyjából 30 ezer csillagot vizsgáltak meg, és úgy találták, ezek közt 148 jelölt van, amelyek idegen civilizáció nyomaira utalhatnak. Ezután a korábbi hibák kiszűrésével még tovább szűkült a kör – egyes csillagok például azért “tűntek el”, mert a megfigyelést feljegyző szakértő elfelejtette teleszkópja fotometriáját bekapcsolni.

A hosszú ellenőrzési folyamat végén egyetlen csillag maradt, igaz, erről sem biztos, hogy valóban eltűnt – csupán egy régebbi eredmény mutatja ezt. A további elemzések során a kutatók nem találták meg az infravörös- vagy a hősugárzás nyomait, ez pedig kizárja a Dyson-gömb jelenlétét – az ugyanis csak a csillag fényét takarná el.

A jelenség megmagyarázására alternatív válaszok is születtek. Az egyik például a csillag eltűnésének okát nem az idegeneknél, hanem a kettőscsillagoknál keresi. Eszerint könnyen elképzelhető, hogy az égitest halványságának hátterében egy társobjektum áll.

A szakértők célja most az, hogy egyéb vizsgálatokkal utánajárjanak, hogy a csillag valóban eltűnt-e? Ha nem, akkor létezik már eddig is ismert magyarázat a jelenségre.

Ha azonban az égitest valóban nem látható, úgy valami újat fedezhettek fel. Lehetséges, hogy a választ végül nem az idegenek adják majd meg, hanem valami egészen más, mondjuk egy féreglyuk, amely elnyelte az érintett égitestet.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.