Tudomány

Gyógyszert szóró repülők cikáznak hazánk felett

Valójában rókákat vakcináznak orálisan, veszettség ellen - ebzárlat és legeltetési tilalom is jár a gyógyszerezéssel.

Idén április 2-16. között zajlik a magyar rókák tavaszi, veszettség elleni vakcinázása. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák.

A vírus veszélyes

Zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség, humán megbetegedés azonban 1994 óta nem történt hazánkban. Köszönhetően többek közt annak, hogy az állategészségügyi hatóság ’92 óta rendszeresen, évente két alkalommal megszervezi a rókák vakcinázását.

A vakcinázott területeken piros színű plakátok tájékoztatják a lakosságot az immunizációs kampányról. A csalétkeket kisrepülőgépekről szórják ki – lakott területek kivételével – az ország területének mintegy kétharmadán – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A repülőgép személyzete a csalik kiszórását lakott területen kívül is szünetelteti, ha a repülési útvonalon kirándulókat, mezőgazdasági munkát végző embereket látnak.

A vakcina ártalmatlan

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található az oltóanyag. A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes, azonban elfogyasztása veszettség elleni védettséget sem alakít ki ezekben a fajokban.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom lép érvénybe.

A vakcinát tartalmazó csalétek:

MTI/Bugány János
MTI/Bugány János

A több mint 600 millió forintba kerülő magyarországi program az Európai Unió támogatásával valósul meg.

(Kiemelt képünk forrása: MTI/Bugány János)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik