Tudomány

Évente ötmillióval keres kevesebbet tanárként

24.hu
24.hu

2016. 03. 01. 14:22

Brutálisan őszinte nyílt levelet írt egy amerikai pedagógus.

A hazai oktatás egyszerre lehangoló és izgalmas történései fényében különösen érdekes az a nyílt levél, amelyet egy amerikai tanár tett közzé a Facebookon.

Steven Wedel 10 éve tanít egy oklahomai középiskolában. Munkájában napi szinten olyan problémákkal szembesül, hogy úgy érezte, valamit tennie kell. Kemény hangú üzenetet fogalmazott meg a politikusoknak és a szavazópolgároknak (azaz a szülőknek).

„Szeretem a munkámat. Szeretem az önök gyerekeit. A saját gyerekeimnek hívom őket” – írja az elején Wedel, majd rátér a gondokra. A pedagógus szerint iskolájukban

a gyerekek több mint 90 százaléka rászoruló:

ingyenes vagy olcsóbb ebédet kapnak; mindennapi életük része a szegénység és az azzal együtt járó jelenségek: az erőszak, a függőségek.

Mi várja otthon ezeket a gyerekeket? Néha, amikor az iskolában lebetegednek, nem tudnak hazamenni, mert önök, és az épp aktuális párjaik annyira be vannak nyomva, hogy észre sem veszik, hogy csörög a telefonjuk. A szülők olykor észre sem veszik, hogy a gyerekek hazaértek – és ez gyakran a jobbik eset a srácoknak. (…)  Fizikai és verbális erőszak várja őket otthon.”

A szülők után a helyi politikusokhoz fordul. Ekézi őket az oktatást érintő költségvetési megszorítások miatt, és amiatt, hogy az állami törvényhozók között az előkelő 10. helyen állnak a fizetéseik tekintetében, mégis teljességgel alkalmatlanok.

A jól kereső politikusokkal saját helyzetét állítja szembe: az ő és kollégáinak jövedelme a legalacsonyabb a régióban. Wedel éves szinten

18 ezer dollárral (több mint 5 millió forint) keres kevesebbet,

mint 2002-ben, amikor még egy energiaipari cégnél dolgozott irodai munkásként. Most, hogy 50 éves lesz, izgulhat azon, hogy fogja egyetemre küldeni a gyerekeit.

Két diplomám van, 10 éve tanítok. 2014-ben Az Év Tanára voltam az iskolában. Arra tanítom a gyerekeket, hogy majd értelmezni tudják azokat a szavazólapokat, amelyek most önöknek biztosítják az elit helyzetet. Arra tanítom őket, hogy az önök üres frázisai és hazugságai mögé lássanak.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.