Tudomány

Ezek a legfurcsább dolgok, amiket a Holdon hagytunk

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 09. 21. 15:07

A hat küldetés során nemcsak néhány járművet, cipőlenyomatokat és az amerikai zászlót hagyták az űrhajósok a Holdon, hanem sokszor olyan furcsa tárgyakat is, mint egy családi fotó.

Az Elesett Űrhajós

Fotó: Wikimedia Commons

Az Apollo-15 által elhelyezett, alig nyolc és fél centiméteres alumíniumszobor Paul Van Hoeydonck 1971-es munkája, mely a mellette lévő, tizennégy nevet tartalmazó plakettel együtt a halott űrhajósoknak állít emléket.

Közülük heten – hárman az Apollo-1 egyik földi tesztje során keletkezett tűzben, négyen pedig a Szojuz-11 visszatérésekor elszökő levegő miatt – vesztették életüket űrjárműben, öten repülőszerencsétlenség áldozatai lettek, egy űrhajós autóbalesetben, egy pedig betegsége következtében halt meg.

Alan Bean ezüst űrhajósjelvénye

Fotó: USSKIDD

Az Apollo-12 holdkompjának pilótája saját jelvényét hagyta a Hold porában.

Két golflabda

Fotó: Iconic Photos

Alan Shepard, az Apollo-14 parancsnoka a Holdról való visszatérés előtt két golflabdát ütött el, amelyek azóta is ott várnak, várva, hogy egy újabb űrhajós folytassa vele a játékot.

Fényképezőgépek

Fotó: Lunar and Planetary Institute

Az Apollo-17 parancsnoka, Eugene Cernan, aki negyvenhárom évvel ezelőtt utoljára állt a hozzánk legközelebbi égitesten, a küldetés során használt egyik Hasselblad fényképezőgépet a zenit felé fordítva a Holdon hagyta, hogy a következő, arra járó expedíció begyűjthesse a gépet, és elemezhesse a kozmikus sugárzás lencsére gyakorolt hatását.

Nem ő volt egyébként az egyetlen, aki nem hozta vissza a Földre a fényképezőgépét, korábban például az első holdraszállást 1969 júliusában végrehajtó Neil Armstrong és Buzz Aldrin is így tett.

Tizenkét pár csizma

Fotó: NASA

Az Apollo-11 rengeteg tárgyat hagyott hátra, amire a hazaút során már nem volt szüségük – többek közt Neil Armstrong és Buzz Aldrin csizmáját is, de később több űrhajós is bővítette ezek számát.

Vizelet és ürülék

Vizelettartó zsák
Fotó: Popular Science

Az Apollo-küldetések során kilencvenhat apró zsáknyi végterméket helyeztek el az űrhajósok, leszámítva persze azt, ami egyenesen az űrbe került:

Családi fotó

Fotó: Wikimedia Commons

Charles Duke, az Apollo-16 holdkompjának pilótája, a legfiatalabb ember, aki valaha a Holdon járt – 37 évesen –, családja fotóját hagyta a porban.

Egy sólyom tolla

Az Apollo-15 holdsétájának végén a parancsnok, David Scott a kamerák előtt is bebizonyította, hogy vákuumban a különböző súlyú tárgyak ugyanolyan sebességgel esnek.

Fotó: Wikimedia Commons

A kísérlethez egy körülbelül százhatvan centiméterről leejtett geológiai kalapácsot (1,32 kg) és egy, a Légierő Akadémiájának kabalaállatától, egy sólyomtól beszerzett tollat (30 gramm) használt, de utóbbit a kísérlet végeztével a helyén hagyta.

Egy vörös bőrbe kötött Biblia

Fotó: NASA

Dave Scott, az Apollo-15 űrhajósa a holdjáró vezérlőjén hagyott egy apró Bibliát.

Olajág, aranyból

Fotó: Great Images in NASA

Az Apollo-11 által elhelyezett tárgyak talán legfurcsább darabja ez a tíz centinél alig hosszabb, olajágat formázó alkotás, mellyel az űrhajósok a világbéke fontosságára hívták fel a figyelmet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.