A tanulmány szerzői megállapították, hogy 133 ezer, ezen italok fogyasztásával kapcsolatos haláleset cukorbetegség, 45 ezer szív- és keringési megbetegedés, 6450 pedig rák következménye volt. “Számos országban tapasztalták, hogy a szénsavas és más gyümölcsös, illetve cukros üdítők, például a jeges teák miatt megnőtt a halálozások száma, ezért ezek fogyasztása csökkentésének, sőt a beszüntetésének világszerte elsődleges fontosságúvá kellene válnia” – magyarázta Dariush Mozzaffarian, a Massachussetts állambeli bostoni Tufts Egyetem táplálkozástudományi karának dékánja.
A teljes egészében természetes préselt gyümölcsleveket nem vizsgálták a kutatás során. A fogyasztás mértékét a táplálkozással kapcsolatos 62 felmérés során becsülték meg, amelyekben 611 ezer 971 ember vett részt 1980 és 2010 között 51 országban. A kutatók felmérték a 187 államban országos szinten rendelkezésre álló cukormennyiséget is, és összevetették az diabétesz, a szív- és érrendszeri megbetegedések és rák előfordulásának gyakoriságával, földrajzi övezetek és népesség szerint.
A húsz legnépesebb ország közül a kutatás idején Mexikóban volt a legmagasabb a szénsavas és más cukros üdítők fogyasztásának tulajdonított arányszám: egymillió felnőttből 405-en haltak meg, az éves halálozások száma 24 ezer volt. Második helyen az Egyesült Államok állt, egymillió lakosonkénti 125 – évi összesítésben 25 ezer – halálozással.