Tech koronavírus

Mindössze 12 ember áll az amerikai oltásellenes hírek jó része mögött

STRINGER / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
STRINGER / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Érdekes statisztika rajzolódik ki a Digitális Gyűlöletellenes Központ (Center for Countering Digital Hate, CCDH) új jelentéséből: az Egyesült Államokban mindössze 12 ember felelős az oltásellenes tartalmak 65 százalékáért. Az Dezinformációs Tizenkettőnek (Disinformation Dozen) nevezett személyiségek azok, akiktől a legtöbb, vakcinákkal kapcsolatos álhír származik a közösségi médiában.

A CCDH az alapján rangsorolta a közösségimédia-profilokat, hogy

  • olyan oltásellenes közösségi profilokat kezelnek, amelyek nagy közönséget vonzanak,
  • nagy mennyiségű oltásellenes tartalmat gyártanak,
  • ilyen tartalmakat posztolnak, és februárban, amikor a kutatás készült, ugrásszerűen nőni kezdett a közönségük.

A központ megvizsgálta azt, hogy a közösségi médiában széles körben megosztott tartalmak hova vezethetők vissza, és azt találta, hogy a Facebook és a Twitter vajmi keveset tesz azért, hogy ezek a platformok visszaszoruljanak. Az amerikai Dezinformációs Tizenkettőbe a következő személyek kerültek bele:

  1. Joseph Mercola
  2. Robert F. Kennedy, Jr.
  3. Ty és Charlene Bollinger
  4. Sherri Tenpenny
  5. Rizza Islam
  6. Rashid Buttar
  7. Erin Elizabeth
  8. Sayer Ji
  9. Kelly Brogan
  10. Christiane Northrup
  11. Ben Tapper
  12. Kevin Jenkins

Az NPR szerint a jelentés óta a Facebook 16 felhasználói fiókot eltüntetett mind Facebookról, mind Instagramról, 22 másikat pedig korlátozott, például úgy, hogy nem lehet ajánlani az oldalukat, vagy nem hirdethetnek a platformon.

A Twitter 2 profilt függesztett fel véglegesen.

A listán találhatók egyébként „hivatásos” oltásellenesek, olyan vállalkozók, akik az alternatív egészségiparban dolgoznak, illetve olyanok is, akinek vitaminokat áruló cégük van, esetleg könyvet adnak ki a témában. A tartalomgyártók nagyon ügyesen cselezik ki a közösségi média szabályozó elveit, az NPR szerint például azzal, hogy nem mondanak ki és írnak le bizonyos kulcsszavakat.

A lista szereplői közül sokan már évek óta oltásellenesek, de van, akit a koronavírus-járvány terelt ilyen irányba. A CCDH erősebb fellépést kér a közösségimédia-platformoktól az ilyen álhírgyártókkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik