Tech

Itt ellenőrizheti, más is használta-e a Google fiókját

Getty Images
Getty Images

Időnként érdemes ránézni a gmailes, böngészős vagy Google-fiókos aktivitásainkra, hogy megbizonyosodjunk arról, rajtunk kívül más nem használta a fiókunkat, főleg ha hosszabb időt töltöttünk a számítógépünktől távol. A gyanús aktivitás arra is utalhat, hogy mondjuk egy kollégánk, családtagunk, vagy akár a társunk kíváncsibb a kelleténél. Ilyenkor érdemes azonnal jelszót változtatni és bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást is – ha még nem tettük volna, hiszen utóbbi beállítás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A kétlépcsős azonosítás (más néven kétfaktoros hitelesítés) egy plusz biztonsági szinttel látja el fiókunkat arra az esetre is, ha ellopták a jelszavunkat. Mutatjuk, hogy mely menükön keresztül ellenőrizheti, mi a helyzet!

Ha asztali böngészőből nyitjuk meg a Gmail levelezőt, a nyitóképernyő aljára tekerve egyrészt láthatjuk, hogy mikor történt a legutóbbi fióktevékenység, alatta pedig a Részleteket is megtekinthetjük. Erre a panelre kattintva listázódik, hogy adott időpontban milyen eszközön és IP-címről kezdeményezték a legutóbbi hozzáféréseket. Itt kiszúrható az is, ha esetleg ismeretlen eszközről használták az e-mail fiókot.

24.hu Fotó: 24.hu

A Google Saját tevékenységek vezérlőpultját is mindenképp érdemes ismerni és tanulmányozni. Nem csak az internetes és alkalmazástevékenységekre, helyelőzményekre és YouTube-előzményekre vonatkozó beállításokon állíthatunk itt, de részletes kimutatást nézhetünk a Google Térkép, Google Play, YouTube szolgáltatásokhoz fűződő, fiókunkkal kapcsolatos aktivitásokról. Egyben innen érhető el a Saját eszközök panel is, ahol listázva láthatjuk, milyen eszközökön vagyunk bejelentkezve a fiókunkba. Magától értetődő, ha ismeretlen számítógépet vagy mobilt találunk, az gyanúra ad okot.

24.hu Fotó: 24.hu

A Google Biztonsági ellenőrzés paneljén is érdemes végigtekinteni, hogy milyen adatvédelmi beállításokat változtassunk meg.  A keresőcég szerencsére a legfontosabb dolgokra figyelmeztet, például arra, ha nincsen aktiválva a kétlépcsős azonosítás, vagy ha érdemes leválasztani a fiókunkat egy túl régen használt eszközről.

24.hu Fotó: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik