Tech

Csúnya jövő vár a bolti tolvajokra

A különféle automatizált algoritmusok által támogatott, biztonsági célokból alkalmazott megfigyelési módszerek egyre elterjedttebbek világszerte, különösen Kínában van nagy keletje, a kormány rendkívül kiterjedt rendszeréről korábban már írtunk. A japán NTT East telekommunikációs cég és az Earth Eyes Corp nevű cég is előállt egy olyan mesterséges intelligenciával támogatott kamerarendszerrel, amit hamarosan több boltban is telepítenek majd a szigetországban.

Az AI Guardman nevű fejlesztés a bolti tolvajok lebuktatását szolgálja olyan módon, hogy az üzletekben kihelyezett kamerák élő streamjeit elemezve felismeri, ha valamelyik vásárló gyanús, lopásra utaló pózt vesz fel. Amennyiben valaki már túlságosan veszélyesnek minősül, a rendszer értesítést küld a boltosoknak egy okostelefonos appon keresztül.

Az Earth Eyes videóján látható, hogy ez miként kell elképzelni gyakorlatban:

Az eddigi tesztek alapján meglehetősen hatékonynak tűnik a módszer, a japán IT Media beszámolója szerint a tesztelt üzletekben 40 százalékkal szorult vissza a lopások száma.

Az AI Guardman július végén lesz vásárolható Japánban bárki számára, a 2150 dolláros (kb. 600 ezer forint) alapdíjon felül havi 40 dollárt (11 ezer forint) kell fizetni a felhős támogatásért. A cég reményei szerint az elkövetkező három évben akár 10 ezer üzletben is éles bevetésre kerülhet a szoftver.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik