Tech

Magyar fejlesztéssel épülnek az első okostársasházak

A magyar Chameleon nevű startup fejlesztésének köszönhetően a világon elsőként valósulhatnak meg az okosotthonokból álló "okos" társasházak, akár lakóparkok. A rendszer régi lakásokba is telepíthető.

A Chameleon egy olyan komplex számítógépes rendszer, amely működteti a lakások fűtési és hűtési rendszerét, a világítást, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket, a kerti eszközöket, az audiovizuális eszközöket.

Nevéhez hűen kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez, elfedve a köztük lévő kommunikációs problémákat, alkalmazkodik a külső eszközökhöz, a központi vezérlőkhöz és képes egyetlen közös platformon kezelni több teljesen külön álló rendszer funkcióit. Akár egy egész társasházat összefüggő rendszerként kezel, így használatával kialakítható egy komplett, okosított társasház.

A piacon elsőként képez hidat a ház eszközei és más gyártók eszközei, érzékelői és beavatkozói közt,  és ugyan tömeggyártása csak most indult el, már jönnek is a megrendelők Európából, az Egyesült Államokból.

Forrás: Chameleon

Az okos társasház további funkciókra is képes a lakásban található eszközök kezelésén túl, például ha a kaputelefonon csöngetnek, a mobilon meg lehet nézni ki az, és be is lehet engedni az illetőt, de jelzést kaphatunk például arról is, ha feltöltődött az elektromos autónk a garázsban. Képes a balkonládában nevelt növények időjárás függő automatikus öntözésére is.

A Chameleonnal nem csak a lakás, hanem az egész társasház közösségi terei, funkciói elérhetőek. Az újépítésű lakásokon kívül a már meglévőkbe is telepíthető, így akár 40 százalékkal is csökkenthető egy-egy lakás egyedi „okosításának” költsége.

Már készül az első okostársasház

A cég fejlesztésével már megkezdődött az első magyarországi ház kábelezése a 13. kerületben. Az 54 lakásos társasház lesz az első okos társasház.

A kivitelező cég további 6 társasházat épít ezzel a technológiával, összesen 1000 lakás lesz előkészítve, de már az első külföldi megrendelők is megjelentek, El Pasóban (Texas) egy 42 ezer lakást felügyelő ingatlanos cég építené be a technológiát a lakásaiba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik