Tech tesztlabor

Okos kamerával lestük meg kis kedvenceink titkos életét

Egy távolról is elérhető biztonsági kamera beüzemelése és használata ma már nem nagy ördöngösség. Mi a hálózati eszközeiről ismert Zyxel pofás, Aurora nevű megoldását próbáltuk ki, ami nemcsak Full HD-s élő képet biztosít, de arra is figyelmeztet, ha illetéktelen mozgolódás történik a megfigyelt lakásban.

A Zyxel Aurora már a csomagolás kibontása után is némi biztonságérzettel tölti el a felhasználót, ugyanis a dobozból mindössze négy összetevő kerül elő:

  • az apró állványon pihenő kamera,
  • egy kábel,
  • az utóbbihoz tartozó hálózati csatlakozó, illetve
  • egy használati utasítás.

Azonnal tudjuk melyik alkatrész mire való, és az is nyilvánvaló hogy az üzembe helyezése nem igényel különösebb műszaki ismereteket.

A fehér, háromszög alakú, dizájnos kamera egy határozott mozdulattal akár le is pattintható az állványáról, és ebben a formában lényegében bárhova kényelmesen lehelyezhető, sőt a méreteinek köszönhetően akár könnyedén el is rejthető a kíváncsi tekintetek elől.

Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Az állvány talpa ugyanakkor mágneses, így a szerkezet fém felületekre stabilan „odatapasztható”, továbbá a csomagban található extra kiegészítővel akár a falra, vagy a plafonra is gond nélkül felcsavarozható, bár ebben az esetben muszáj gondoskodni a kamera áramellátást biztosító kábel normális elvezetéséről is.

Ami a technikai paramétereket illeti, a Zyxel Aurora lencséje 145 fokban képes belátni a teret, 1080p-s, azaz Full HD felbontásban közvetít élő képet a mobileszközeinkre, illetve rendelkezik 16 GB-nyi (nem bővíthető) háttértárral, így a készülék a folyamatos streamelés mellett videórögzítésre is képes.

Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

A kamera ráadásul nemcsak értékelhető minőségű éjszakai móddal rendelkezik, de rendesen működő mozgásérzékelővel is, így élesített üzemmódban azonnali okoseszközös értesítéssel és/vagy e-maillel tudja jelezni, ha nem várt mozgást tapasztal a megfigyelt térben.

OKOSTELEFONNAL, PÁR PERC ALATT

Ami a kezelést illeti, az pont olyan egyszerű, mint az összeszerelés. A használathoz először le kell tölteni az Aurórához tartozó dedikált alkalmazást (iOS, Android), az eszközt Bluetoothon keresztül párosítjuk az okostelefonunkkal vagy tabletünkkel, majd végső lépésként csatlakoztatni kell az otthoni wifi hálózatra, hogy az interneten keresztül bármikor elérhessük a kamera biztosította képet. És lényegében ennyi.

A szintén Aurora névre hallgató alkalmazásban ezt követően nemcsak a kamera képét láthatjuk, de testre is szabhatjuk a készüléket. A gyors menüben megnyithatjuk a közvetítést, ki- és bekapcsolhatjuk a foglalat szélén található LED-eket, élesíthetjük a készüléket (távolról csak ebben a módban érjük el a képet), visszanézhetjük a rögzített videókat, illetve beléphetünk a beállításokba.

Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A Recording Settingsben belül megszabhatjuk, hogy

  • a kamera mikor rögzítsen videókat (folyamatosan vagy mozgás esetén),
  • állíthatjuk a felbontást (720p vagy 1080p),
  • választhatunk értesítési formát (felugró üzenet és/vagy e-mail),

továbbá órákra bontva szépen beállíthatjuk, hogy a kamera melyik napszakban indítson automatikus rögzítést – például munkaidőben, éjszaka viszont ne.

Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A Camera Settingsben ellenőrizhetjük a wifi kapcsolatot, forgathatjuk a kamera képét (a kamera elhelyezéséhez igazítva), továbbá állíthatjuk a hangszóró erősségét, a kommunikáció ugyanis kétoldalú. A kamera nemcsak hangot közvetít a kép mellé, de távolról (nagyjából 3 másodperc késleltetéssel) mi is beszélhetünk a készüléken át: a legrosszabb esetben megzavarhatjuk a betörőket,

jobb esetben beszélhetünk a lakásban tébláboló kisállatokhoz.

Az egyik leghasznosabb funkció szintén itt található: egy 5×5-ös négyzetrácson beállíthatjuk, hogy a kamera a belátott terület melyik részén figyelje a mozgást.

Tegyük fel, ha van egy ventilátor a plafonon, amit nyáron akkor is működtetünk, ha nem vagyunk otthon, akkor azt a területet egyetlen ujjmozdulattal inaktívvá tehetjük, hogy a téves riasztások miatt ne kelljen egész nap értesítéseket olvasnunk.

Forrás: Birkás Péter / 24.hu

VAN MÉG MIN CSISZOLNI

Az Aurora közel egy hónapon át őrizte a lakást, és bár komoly bevetésben sosem volt része, azaz nem kellett betörőket rögzítenie és azonosítani, de ennek ellenére meg voltunk elégedve vele, habár alkalmanként azért érződött, hogy a Zyxel még „új fiú” ezen a területen.

Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Hardver szempontjából a kis biztonsági kamerát nem érheti panasz: a kép tiszta és éles, ha arra kerülne sor, hogy a rögzített felvételek alapján kellene azonosítani valakit, a rendőrségnek könnyű dolga lenne, ráadásul a szerkezet éjszaka is megállja a helyét: a LED-ek bekapcsolását követően

a legsötétebb éjszakában is használható képet kapunk.

Amin még illene javítani, az maga a szoftver. Kezdésnek komoly hiány, hogy a kamerához egyáltalán nincs asztali gépes alkalmazás, csak a mobilapplikációból kezelhető a kamera, ez viszont 100%-osan megbízhatónak azért nem nevezhető.

Az egyik legnagyobb hátránya, hogy kifejezetten lassan teremt kapcsolatot az otthon „dolgozó” kamerával: az alkalmazást megnyitva külön rá kell kattintani a kamera képére, hogy láthassuk a streamet, és legalább fél perc, mire betöltődik a közvetítés.

Ha pedig nincs szerencsénk, akkor előfordulhat, hogy csak sötétséget vagy hibaüzenetet kapunk, miszerint az eszköz nem elérhető. Nálunk ez csak az esetek 5%-ban fordult elő, de egy valós riasztás esetén már ez is sokkal több mint megengedhető.

Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Szintén fájó pont, hogy a kamera csak akkor élesíthető, ha a mobil és az Aurora ugyanazon wifi hálózatra kapcsolódik. Ha tehát sietve indulunk el otthonról, és elfelejtjük aktiválni az eszközt, akkor mobilnetről vagy más hálózatról hiába próbálkozunk, a gyorsmenü ide kapcsolódó funkciója inaktív marad és nincs lehetőségünk távolról figyelő módba állítani a szerkezetet.

BIZTONSÁGÉRZET ÉS CICAKAMERA

A fenti kellemetlenségeken túl viszont elégedettek voltunk az Aurora lehetőségeivel. A mozgásérzékelés valóban működik, és bár a folyosón felkapcsolódó lámpa fénye okozott néhány felesleges riasztást, az például kifejezetten dicséretes, hogy a lakásban mászkáló kisállatra nem riasztott állandóan a kamera.

A Zyxel biztonsági megoldása egyébként nemcsak a betörők miatt hasznos eszköz, de azért is, mert a segítségével bepillanthatunk kis kedvenceink titkos életébe. Ugyan a tesztalanyként közreműködő Oberon cica sok meglepetéssel nem szolgált napközben, de néha még így is kifejezetten üdítő volt figyelni, ahogy alszik a szőnyegen, vagy legyek mozgását figyeli a magasban.

Az Aurora ugyanakkor biztonságérzetetet ad. Hosszabb távollét során biztosak lehetünk benne, hogy jelzést kapunk, ha bármi történik, illetve bármikor ránézhetünk a lakásra, hogy rendben van-e minden – maximum bosszankodunk egyet, ha észrevesszük, hogy végül mégis égve hagytunk egy villanyt.

A szoftver ugyan még messze nem tökéletes, viszont a rendszer ezen része bármikor frissíthető, a kamera firmware-jével egyetemben, így nincs kizárva, hogy a jövőben az általunk tapasztalt hibák szép lassan eltűnnek, a nem tökéletes funkciók pedig finomhangolásra kerülnek.

Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Az Aurora ugyan nem olcsó, hiszen 50-60 ezer forint között mozog az ára, viszont a használata segíthet egy nagyobb baj kezelésében, sőt egy esetleges valós riasztásra esetén megfelelő lélekjelenléttel

akár félbe is szakíthatunk egy éppen folyamatban lévő betörést.

Persze a legjobb eset még mindig az, ha a felsorolt eshetőségek sosem következnek be, csupán a lehető legnagyobb nyugalommal mesélhetjük bárkinek, hogy van egy biztonsági kameránk, amivel bónuszként még a macskát is lehet hívogatni, ha éppen nincs a képen, hogy szórakoztasson minket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik