Tech

Leállt a MÁV informatikai rendszere, átvágtak egy kábelt

Leállt a Magyar Állami Vasúttársaság (MÁV) informatikai rendszere: a jegykiadó rendszer, az automaták, a központi honlap és a forgalomirányítási rendszer. A feltételezésekkel ellentétben nem a zsarolóvírus, hanem egy átvágott kábel okozta a problémát.

Leállt a MÁV-Start informatikai rendszere szerdán délelőtt: elérhetetlen volt a központi honlap, a Facebookon pedig többen azt írták, hogy a jegyautomák sem használhatók, ahogy az internetes felületen sem tudnak jegyet váltani – írta az IHO.

A probléma miatt a sem a jegypénztárakban, sem pedig a jegyvizsgálóknál nem tudtak menetjegyet ellenőrizni vagy kiadni. Délben az Elvira sem volt elérhető, a Vonatinfó pedig a tizenegy óra körüli helyzetet mutatta.

Fotó: Berecz Valter

Mivel a Forgalmi Vonatközlekedési Információs Rendszer (FOR) is leállt, a helyzet azzal fenyegetett, hogy akár az egész vasúti közlekedés leállhat, ha nem tudják orvosolni mielőbb a problémát.

Országos és jelentős a probléma a MÁV-nál

– erősítette meg a 24.hu kérdésére Lőcsei Virág, a MÁV sajtószóvivője, miszerint délelőtt 10 órakor leállt a cég rendszere.

A helyzet kezelését nehezítette, hogy egy darabig a MÁV levelezőrendszere sem működött. Ezt szerda dél után pár perccel már sikerült helyreállítaniuk.

Frissítés 13 órakor: helyreállt a rendszer

A MÁV fél 3 után nem sokkal közölte: 13 óra után nem sokkal újraindult a vasúttársaság informatikai rendszere, amely korábban kábelvágás (áramellátási probléma) miatt állt le, így – az online jegyértékesítésen kívül – már minden szolgáltatás teljes körűen elérhető.

Átvágott kábel okozta a problémát

Egy nappal az új zsarolóvírus, a Petya megjelenése után sokan azt valószínűsítették, hogy Ukrajna és több európai ország után hazánkat is elérte a kártevő, s ennek tudható be a MÁV leállása.

Új brutális kibertámadás kényszeríti térdre a világot
A Petya zsarolóvírus új változata söpör végig a világon.

Ugyanakkor mint a MÁV sajtószóvivője délután egy órakor lapunknak elmondta: a budapesti Krisztina téren vágtak át egy elektromos kábelt egy építkezésen, ezért állt le a Déli pályaudvaron található szerverterem, és az arról üzemeltetett informatikai rendszerek.

Azóta az aggregátorok elindultak, a szolgáltatások visszaállítása folyamatban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik