Tech

Mit adjunk enni egy gépagynak?

Milyen ennivalót adjunk egy mélytanuló rendszernek? Százezer metálbanda nevét.

Többeknek lehet ismerős Janelle Shane neve, aki korábban mélytanuló rendszereket állított rá az emberiség közvetlen hasznát nem szolgáló, de annál szórakoztatóbb feladatokra.

Projektjeiben automatikusan generáltatott új festékszínneveket, recepteket, csajozós mondatokat, D&D varázslatokat vagy éppenséggel új Pokémonokat – új projektjében pedig a zenére mozdult rá. Százezer metálbanda nevét kapta meg a Metal-Archives.comtól, ő pedig rá is engedte char-rnn nevű mélytanuló rendszerét erre az adatbázisra.

A feladaton dolgozó char-rnn nem egy bonyolult “lélek”: kiválaszt kezdetnek egy karaktert, majd megnézi, hogy milyen betűk lehetnének a leglogikusabbak folytatásként, ezekből választ egyet és így halad tovább.

Ez nagyon jó példája az ANI-nak, azaz az Artificial Narrow Intelligencenek – azon mesterséges intelligencia rendszereknek, amelyek csak egy dologra szakosodtak, de azt igen jól tudják. És ha már a nyelvi kreativitást is bevonjuk a történetbe, gyakorlatilag így néznének ki az emberek, ha nyelvek helyett metálbandák neveit tanulnák meg, bár miért is tennének ilyet.

Shane Tumblrjén foglalja össze a legjobb neveket – valljuk be, ezen nevek mellett nem lehet elégedett csettintés nélkül elmenni.

A Tumblrt pedig külön is ajánljuk, innen alaposan megtanulhatjuk, milyen abszurd dolgokra veszik rá néha a mélytanuló rendszereket. Ha vannak igazi mesterséges intelligenciák már, itt vélhetően arcon csapják magukat. Vagy ennek a mozdulatnak egy nagyon absztrakt megfelelőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik