OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tech

Az Apple is csatlakozott a Google, a Microsoft és a Facebook AI-kutatásához

24.hu
24.hu

2017. 01. 27. 15:52

Ahogy a mesterséges intelligencia (AI) terjed, egyre több nagyvállalat kezd el aggódni a rendszer etikai felhasználása, illetve a technológia civil elfogadása miatt. Hogy megküzdjenek ezekkel a kihívásokkal, öt igazi óriás, a Google, az Amazon, a Microsoft, a Facebook, és az IBM létrehozott egy kutatócsapatot, a Partnership of AI-t.
Korábban a témában:

A mai napon újabb csoportokkal gyarapodott a tagok száma: az Apple és hat új, más-más szervezetet képviselő személy kapcsolódott be a világ első ipari AI-kutatócsapatának munkájába.

A Partnership szerint a bővülés kulcsfontosságú volt a csoport életében, hiszen az új, változatos és kiegyensúlyozott Igazgatóság kialakításával sikerült még kiterjedtebbé és szélesebbé tenni a már létező vezetőséget.

Bár az Apple nem vett részt a csoport megalakulásának bejelentésén, mégis alapítóként csatlakozott a kezdeményezéshez. Ennek oka az, hogy a cég már akkor is együttműködött a Partnershipet létrehozó csoportokkal, mielőtt még beharangozták volna az együttműködés elindulását.

Az Apple mellett most egyéb csoportok is csatlakoztak, így például az OpenAI, egy másik ipari mesterséges intelligenciát kutató szervezet, melyet többek közt Elon Musk hozott létre.

Maga a Parntnership of AI azért született meg, hogy nyílt párbeszédet indítson a mesterséges intelligencia etikai kérdéseiről. Mustafa Suleyman, a DeepMind társalapítója és a csoport társelnöke szerint azért dolgoznak együtt az AI kutatásán, mert hisznek benne, hogy a rendszer képes átalakítani a világot.

Suleyman hozzátette, a mesterséges intelligencia sikere nem csupán a felhasznált algoritmusokon múlik, hanem azon is, hogy mennyire sikerül az emberek számára érthetővé tenni a rendszert, mennyire sikerül megmutatni nekik az AI előnyeit.

Az Apple korábbi AI-kutatásairól nem sokat lehetett tudni, a vállalat igyekezett titokban tartani munkáit. Az utóbbi időben azonban igen gyakran került elő a téma – például a DeepMind sorozatos go sikereivel kapcsolatban – ezért az Apple úgy döntött, kissé nyíltabbá válik.

A cég így nyilvánosságra hozott némi információt gépi tanulással kapcsolatos kutatásairól, növelte az AI szerepét a bemutatóin, sőt, tavaly első tudományos tanulmányát is megjelentette.

Bár a mesterséges intelligenciáról naponta számtalan hír születik, és a rendszer valóban megjelent már a mindennapokban, a szakértők szerint az AI hatása a jövőben sokkal drámaibb és nehezebben kezelhető lesz. Nem lehetetlen, hogy egy nap a mesterséges intelligencia tömegesen veszi majd el az emberek munkáját, ezt pedig nem lesz könnyű elfogadnia a társadalomnak.

(The Verge)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.